Rusya'nın Afrika macerasında yeni durak Çad mı?

Rusya'nın Afrika macerasında yeni durak Çad mı?

Son dönemde Afrika'da varlığını artırma eğiliminde olan Rusya'nın son durağının Çad olduğu öne sürülüyor.

Son dönemde Afrika'da varlığını artırma eğiliminde olan Rusya'nın son durağının Çad olduğu öne sürülüyor.

Kıta genelinde birçok ülkede varlık gösteren Rusya'nın, özellikle Wagner başta olmak üzere paralı askerler üzerinden bir stratejik üstünlük elde etmeye çalıştığı ifade ediliyor.

Yeni durak Çad

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre Rusya'nın Afrika macerasında yeni durak ise Çad.

Son bir aylık süre içerisinde Çad'ın kuzeyindeki çöl bölgesinde en az 10 Rus vatandaşının yakalandığı açıklandı. Yakalanan Rus vatandaşlarının bölgede turistik amaçlarla bulundukları iddiasına karşın, bu kişilerin Rus askeri varlığının bir uzantısı olduğu tahmin ediliyor.

Çad'ın kuzeyinde Libya sınırındaki çöl bölgesinde Çadlı muhalif gruplar aktif olarak varlık gösteriyor. Söz konusu muhalif grupların Nisan ayında Çad Devlet Başkanı İdris Deby'yi öldürdüğü açıklanmıştı.

Öte yandan Çad-Orta Afrika Cumhuriyeti sınırında da Mayıs ayında çıkan çatışmalarda en az 3 Rus vatandaşı öldürülmüştü.

Rusya'nın Çad-Libya sınırındaki askeri gerilim ve siyasi karmaşadan istifade ederek, bölgeyi kendisi için bir askeri merkeze dönüştürmek istediği tahmin ediliyor.

Rusya'nın Afrika'daki varlığı

Rusya Afrika'nın birçok ülkesinde, özellikle Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın paralı asker firmaları üzerinden faaliyette bulunuyor.

Başta Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Güney Sudan gibi ülkeler olmak üzere Rusya'nın Afrika'daki aserki varlığı hızla artıyor.

Rusya'nın Afrika'daki ABD, Avrupa ve Çin varlığına karşın, kıta genelinde kendi egemenlik alanlarını kurma arayışında olduğu ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.