Rusya'nın hastanelerle savaşı

Rusya'nın hastanelerle savaşı

Rusya'nın Halep'te hedef aldığı hastaneleri de ele alan rapor, Rusya tarafının iddialarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.

Rusya askeri yetkilileri gerçekleştirdikleri hava saldırılarının sivilleri öldürdüğünü yüksek sesle reddediyor ve işi bir adım daha ileri taşıyarak Halep'e yönelik saldırılarda hedef aldığı büyük bir hastanenin bombalandığına dair haberlerin fabrikasyon olduğunu iddia ediyor.

Ancak uydu görüntüleri, güvenlik kameraları, sosyal medya ve hatta Kremlin destekli Rus televizyonunun kayda aldığı görüntülere dayanılarak yapılan yeni bir analiz, Moskova'nın iddialarının aleyhine.

"Hastanelerin hedef alındığına dair kanıtlar oldukça fazla"

Analiz, hastanelerin bir Rus generalin iddiasının aksine birçok defa bombalandığını, Kremlin'in yalanlamalarına rağmen Rus savaş uçaklarının yangın mühimmatı ve misket bombaları kullandığını, rejim güçlerinin sanıldığından çok daha fazla klor gazı saldırısı gerçekleştirdiğini ortaya koyuyor.

Söz konusu analiz Washington merkezli siyasi araştırma merkezi Atlantik Konseyi tarafından hazırlandı.

Atlantik Konseyi'nin Dijital Adli Araştırma Laboratuvarı'nda görev yapan Eliot Higgins şunları söyledi: "Halep savaşı boyunca insan hakları ihlalleri iddiaları ve bunlara yönelik yalanlamalar oldu. Şu an ise sivil yapıların, hastanelerin  hedef alındığına dair oldukça zengin kanıtlara sahibiz. Rusya Savunma Bakanlığı bunu yalanlamıştı. Sivil bölgelerde ayrım gözetmeyen silahların kullanıldığını doğrulayabiliyoruz."

Geçtiğimiz Aralık ayında Hizbullah, İran Devrim Muhafızları ve Rusya tarafından desteklenen rejim güçleri Halep'i ele geçirmişti. Bu hamle, Beşar Esed'i görev başında tutma ve ülkede kontrolü ele alma konusunda güçlendirecek önemli bir adım olarak nitelendiriliyordu.

Ancak rapora göre Halep'i ele geçirmesi Esed'in elini güçlendirirken, Suriye rejimi ve Rusya IŞİD'e karşı savaşta hala zayıf ve zararsız bir etken.

M2 hastanesinin 16 Temmuz'da bombalandığına kanıt olarak gelen video görüntüleri, bilgisayar ortamında binanın kalan kısımları tamamlanarak bir kanıt hazırlandı.

Halep saldırısı sürerken Rus tarafının ortaya attığı bir iddia da Sahur Hastanesi'nin zarar görmediğiydi. Bu iddiayı delillendirmek için General Rudskoi uydu fotoğrafları göstermiş, bu fotoğrafların 24 Eylül-11 Ekim arasında çekildiğini söyleyerek hastanede hasar olmadığını söylemişti.

Ancak DigitalGlobe'dan 25 Eylül-13 Ekim arası için elde edilen uydu görüntüleri, aynı zamanda M10 olarak da bilinen hastanenin yanı başındaki geniş bomba kraterini gözler önüne seriyor. Güvenlik kamerası görüntüleri ve bölge sakini tarafından çekilen fotoğraf delille örtüşüyor.

 

Raporda birçok hava saldırısı, rejim güçlerinin araziyi iyi tanıması, rejimin daha önce de insani yardıma engel olması gibi faktörler birleştiği zaman saldırıların kasıtlı olduğu sonucuna ulaşılıyor.

 

Diğer görsel kanıtlar da hava saldırılarında yangın mühimmatı ve misket bombası kullanıldığını kanıtlar nitelikte. Kremlin destekli Russia Today'in Lazkiye'de bir hava üssünden yayınladığı görüntüler de kullanılan mühimmat türüne delil teşkil ediyor. YouTube'a ve sosyal medyaya siviller ve aktivistler tarafına yüklenilen videoların yanı sıra Rusya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı bazı görüntülerde de misket bombası kalıntıları görülmesi yayınlanan raporda kanıt olarak yer alıyor. Rapora göre rejimim klor gazı kullanımı, Birleşmiş Milletler'in ve uluslararası bir gözlem kuruluşunun kimyasal gaz kullanımını doğrulaması ve uluslararası kamuoyunda bu meselenin gündem olmasından sonra da devam etti.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.