"Rusya'nın İdlib'deki saldırıları sivillerde travmaya yol açıyor"

"Rusya'nın İdlib'deki saldırıları sivillerde travmaya yol açıyor"

İdlib'de yürürlükteki ateşkes kararına rağmen Rus ve Esed güçlerinin süren bombardımanlarının halen can kayıplarına neden olması bölge halkının travma içinde yaşam mücadelesi vermesine yol açıyor.

Türkiye ve Rusya'nın geçen sene imzaladığı ateşkese rağmen Rus ve Esed güçlerinin İdlib bölgesindeki sivillere yönelik bombardımanları devam ediyor.

İdlib'de mülteci olarak yaşayan Hasan el-Assi geçtiğimiz Haziran ayında mültecilerin yaşadığı yerlerin vurulduğu farklı bombardımanlarda ailesinden toplam 10 kişiyi kaybetti.

El Assi "Tam bir felaket ayı oldu bizim için. Babam, erkek kardeşim ve kız kardeşim de dahil olmak üzere ailemden 10 kişiyi kaybettim." ifadelerini kullandı.

En az 55 sivil katledildi

Haziran ayı boyunca ve Temmuz ayının ilk haftasında Rus ve Esed güçlerinin İdlib bölgesine 192 saldırı gerçekleştirdiği bildiriliyor. Bu saldırılarda 11'i çocuk, 10'u kadın 55 sivil hayatını kaybederken 200'ün üzerinde sivil yaralandı. Ateşkesin geçerli olduğu iddia edilen bir dönemde dahi İdlib'de süren bu savaş ortamının ve sivil katliamlarının İdlib'de yaşayan ve önemli bir kısmı mülteci olan milyonlarca Suriyeli sivili travmaya soktuğu belirtiliyor.

İdliblilerin neredeyse tamamının, yerlerinden sürülme ve yakınlarını bombardımanlarda kaybetme öyküleri bulunuyor.

Dahası bu gelişmeler atlatılan bir süreç değil, halen içinde yaşanılan sorunlar olduğundan, İdlibliler ve İdlib'deki mülteciler halen kendi hayatlarını ve yakınlarını yeni bombardımanlarda kaybetme endişesi taşıyorlar.

Bu sebeple İdlib'deki sivillerin korunmasına dair etkili kararlar alınmasını, ateşkeslerin sözde kalmamasını talep ediyorlar.

Son dönemde Rusya ve rejimin bölgeye saldırılarını artırdığı, sivillere yönelik ihlallerin tırmanmasından endişe edildiği bildiriliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.