"Rusya’nın Katkısı Olmadan Suriye'de Kalıcı Bir Çözüm Olmaz"

"Rusya’nın Katkısı Olmadan Suriye'de Kalıcı Bir Çözüm Olmaz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki krize Rusya’nın katkısı olmadan kalıcı bir çözüm bulunamayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki gelişmelere ilişkin Rusya’nın Sputnik Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki normalleşmeyi değerlendiren Çavuşoğlu, Rusya’nın Türkiye için bölgede dost bir ülke olduğunu ve Moskova yönetiminin Türkiye’den daha güvenilir bir dost bulamayacağını ifade etti. 

Normalleşmeden sonra bazı ülkelerin, “Acaba Türkiye’de zemin kayması mı var”, “Türkiye bize sırtını döndü, Rusya’ya gitti” şeklindeki sözlerini hatırlatan Çavuşoğlu, “O zaman 3-4 ay önce niye 'İlişkilerinizi düzeltiniz' diyordunuz, akıl veriyordunuz? Maalesef samimiyetsizlik ortada.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ve Rusya’nın her konuda sorunlarını açıkça konuşabilen iki ülke olduğunu vurgulayarak, “Bundan sonraki süreçte yine görüş ayrılıklarımız olabilir. Ama esas olarak amaç ilişkilerimizi eskisinden de daha iyi düzeye çıkartmak.” dedi.

Çavuşoğlu, Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğü konusunda Rusya ve İran’ın Türkiye ile aynı çizgide olduğuna inandıklarını belirterek, “Rusya’nın katkısı olmadan burada kalıcı bir çözüm olmaz. Bunu her zaman söylüyoruz. Hatta İran’ın da. İran ile de görüşüyoruz ve bu anlamda onlarla da işbirliğimizi güçlendirmemiz lazım. Diğer Körfez ülkeleri de var, Avrupa ülkeleri de var ama, olumlu katkı yapmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Rusya ile askeri teknik işbirliğine nasıl bakıyorsunuz?" sorusu üzerine, şu değerlendirmede bulundu:

"Biz savunma sanayimizi güçlendirmek istiyoruz. Savunma sanayimizi güçlendirirken de bizimle teknoloji transferi, ortak yatırım ve üretim konusuna sıcak bakan tüm ülkelerle işbirliği yapmak isteriz. Daha önce NATO ülkesi müttefiklerimizle de bazı girişimlerimiz oldu. Ama maalesef NATO içindeki ülkeleri, özellikle teknoloji transferi ve ortak yatırım konusunda biraz çekimser görüyoruz. Ama biz de Türkiye olarak kendi savunma sanayimizi oluşturmak ve savunma sistemimizi güçlendirmek istiyoruz. Yani bu anlamda Rusya da sıcak bakarsa biz ileride bu işbirliğini düşünebiliriz." 

Çavuşoğlu, "İkincisi de sen bu konuda işbirliği yapmak istemiyorsan Türkiye ile, Türkiye’nin başka ülkelerle işbirliği yapmasına karşı çıkmaman lazım. Esas olan bu. Ama bizim için prensip şudur: Biz kendi savunma sanayimizi ve sistemimizi güçlendirmek istiyoruz. Bu anlamda bizimle bu çerçevede işbirliği, yatırım ve teknoloji transferi gibi konularda işbirliği yapmak isteyen ülkelerle biz çalışmamızı sürdürürüz." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.