Rusya'nın Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkiv'e yönelik saldırısıyla ilgili neler biliniyor?

Rusya'nın Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkiv'e yönelik saldırısıyla ilgili neler biliniyor?

Rusya geçtiğimiz gün sınırı geçere Harkiv'e yönelik sürpriz bir saldırı başlatmıştı.

Rusya, güçlerinin Ukrayna'nın ikinci büyük kenti Harkiv yakınlarındaki kuzeydoğu sınır kasabası Vovchansk'a girdiğini iddia etti.

Ukrayna, bölgede hala şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtiyor.

Cuma günü sınırı geçerek gerçekleştirdiği sürpriz saldırıların ardından bölgeye yönelik saldırılarını yoğunlaştıran Rusya, Şubat 2022'de Ukrayna'yı tümüyle işgal etmesinden bu yana gerçekleştirdiği en önemli kara saldırılarından birinde en az dokuz köy ve yerleşim birimini ele geçirdi.

Binlerce sivil Harkiv'e doğru kaçtı ve Ukraynalı komutanlar arasında Rus güçlerinin şehrin topçu menziline girmesi halinde neler olabileceğine dair endişeler var.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın son saldırısında beş tabura kadar "önemli miktarda kuvvet " konuşlandırdığını söyledi ve Rusya’nın "taktiksel başarı" elde ettiğini kabul etti.

Ancak ordu yaptığı açıklamada Rusya'nın bir günde 100'den fazla asker kaybettiğini iddia etti ve ilerleyen güçleri püskürtmek için adımlar attığını ekledi.

Harkiv'den 45 kilometre uzaklıkta bulunan Vovchansk son günlerde yoğun bir şekilde bombalandı ve çevredeki bölgedeki yetkililer Moskova'nın artık yerleşim yerlerini güdümsüz bombalarla hedef aldığını söylüyor.

Harkiv’deki bir Ukraynalı yetkili Oleh Syniehubov, Rusya'nın küçük gruplar halinde yeni yönlere saldırarak cephe hattını kasıtlı olarak genişletmeye çalıştığını söyledi.

Reuters'a göre Syniehubov yerel televizyona verdiği demeçte Ukrayna güçlerinin Rus birliklerini geri püskürttüğünü söyledi ancak çatışmaların yeni yerleşim yerlerine yayılabileceği uyarısında bulundu.

Bölgede yaklaşık 6.000 kişinin tahliye edildiğini söyleyen yetkili, 30 yerleşim yerinin havan topu ya da topçu ateşiyle vurulduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya'nın bu sınır ötesi saldırısının Harkiv'i ele geçirme ihtimalinin hala düşük olduğu düşünülse de, bu yeni kuzeydoğu cephe hattına kademeli olarak yaklaşmaları orada yaşayanlar için endişeyi arttırıyor.

Hayal kırıklığına uğrayan Ukraynalı askerler BBC'ye, Rus askerlerinin başlangıçta savunma eksikliği nedeniyle bölgeye "ellerini kollarını sallayarak" girebildiklerini söyledi.

Rusya ayrıca ilhak ettiği Kırım'ın çeşitli bölgelerinde Ukrayna'ya ait 31 insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı.

Öte yandan Ukrayna’nın Rusya’nın Belgorod bölgesinde bir apartmanı hedef aldığı saldırıda en az 15 kişi hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, BBC

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.