Rusya'nın Ukrayna'yı işgali petrol ve altın fiyatlarını uçuşa geçirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali petrol ve altın fiyatlarını uçuşa geçirdi

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı saldırı küresel piyasaları da vurdu. Petrol ve altın fiyatlarında sert yükselişler yaşanırken dünya genelinde hisse senetlerinde satışlar yaşanıyor.

Tüm dünyanın yakından izlediği Rusya-Ukrayna krizi bugün askeri müdahaleye dönüştü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatılması talimatının ardından Kiev dahil ülkenin çeşitli kentlerinde patlama sesleri duyuluyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgelerine operasyon başlatmasının ardından dünya borsaları geriledi. ABD tahvil getirileri düşerken, dolar, altın ve petrol fiyatları keskin şekilde yükseldi.

Petrol, 100 doları aştı

Brent petrolün varili yüzde 5'i bulan artışla 100 doları geçti. Brent petrolün varil fiyatı 7 yılın en yüksek seviyesi olan 101 doları gördü. ABD hafif ham petrolü yüzde 5 civarı artarak 96,2 dolara yükseldi.

Sabah saatlerindeki operasyon haberleriyle 101 doları gören brent petrol, sonrasında 100 doların altında tutunmaya çalışıyor. 

Altın fiyatları 14 ayın zirvesinde

Uluslararası piyasalarda spot altın fiyatı 1.949 dolar ile 4 Ocak 2021'den bu yana görülen en yüksek seviyeyi gördü. 1.949 dolar ile 14 ayın zirvesini gören altın fiyatları sonrasında 1.940 dolar civarında işlem görüyor.

Küresel borsalarda sert satışlar 

Rusya'nın Ukrayna'nın askeri altyapısına yönelik operasyonları küresel hisse senedi piyasalarını vurdu. İşlemlerin devam ettiği Asya borsalarında da sert satışlar yaşanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 3'ün üzerinde Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2,4 geriledi. Tokyo Nikkei 225 Endeksi Kasım 2020'den bu yana ilk kez 26 bin puanın altına indi.

Şu sıralarda ABD ve Avrupa vadeli endeksleri de ekside. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi 669 puan, yüzde 2,02, S&P 500 vadeli endeksi 85,6 puan, yüzde 2,03 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 341,75 puan, yüzde 2,55 ekside.

Avrupa'da da FTSE 100 vadeli endeksi yüzde 2,26 , FDAX yüzde 3,83ve Eurostoxx 50 vadeli endeksi yüzde 3,64 aşağıdalar.

Rus borsalarında işlemler durdu

Rus borsasındaki ve rublesindeki değer kayıpları nedeniyle tüm piyasalarda işlemler durduruldu. Moskova Borsasından yapılan yazılı açıklamada, tüm piyasalardaki işlemlerin bir sonraki uyarıya kadar durdurulduğu belirtildi. Moskova Borsası, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından yüzde 11 değer kaybetmişti.

Kaynak: Dünya

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.