Rusya'nın uzaya nükleer silah konuşlandırma planı ABD'yi karıştırdı

Rusya'nın uzaya nükleer silah konuşlandırma planı ABD'yi karıştırdı

Rusya'nın endişe duyulan silahının uzaydaki ABD uydularını hedef almak için kullanılabileceği ifade ediliyor. Böyle bir durumda ABD'nin geniş uydu ağı tehdit altına girebilir.

Konu hakkında bilgi sahibi olan mevcut ve eski yetkililere göre ABD, Kongre'yi ve Avrupa'daki müttefiklerini Rusya'nın Amerika'nın geniş uydu ağını tehdit etmek üzere tasarladığı uzay tabanlı yeni bir nükleer silah konusundaki ilerlemeleri hakkında bilgilendirdi.

Böyle bir anti-uydu silahı konuşlandırıldığı takdirde sivil iletişim, uzaydan gözetleme ve ABD ve müttefiklerinin askeri komuta ve kontrol operasyonlarını yok edebilir.

Eski bir yetkili, şu anda ABD'nin böyle bir silaha karşı koyma ve uydularını savunma yeteneğine sahip olmadığını söyledi.

Yetkililer ayrıntılı olarak açıklamadıkları yeni istihbaratın, Rusya'nın yörüngedeki tüm nükleer silahları yasaklayan 1967 tarihli Dış Uzay Anlaşmasını terk etmeye hazırlanıp hazırlanmadığı konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını söyledi.

Ancak Rusya bu silahı konuşlandırmaya yakın görünmediği için bunun acil bir tehdit olarak görülmediği ifade ediliyor.

İstihbarat, Ohio Cumhuriyetçi Temsilcisi ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Michael R. Turner tarafından Çarşamba günü yapılan üstü kapalı bir açıklamayla kısmen kamuoyuna açıklandı.

Turner, Biden yönetimine bilginin gizliliğini kaldırması çağrısında bulunurken, bilginin tam olarak ne olduğunu söylemedi.

ABC News daha önce istihbaratın Rus uzay tabanlı anti-uydu nükleer silahlarıyla ilgili olduğunu bildirmişti. Mevcut ve eski yetkililer, söz konusu silahın fırlatılmasının yakın görünmediğini, ancak konuşlandırılmasını önlemek için tanımlamadıkları sınırlı bir zaman aralığı olduğunu söylediler.

Uzaya nükleer silah yerleştirilmesine ilişkin endişeler 50 yıl öncesine dayanıyor. Hatta 1960'ların sonlarında, tam da antlaşma yürürlüğe girerken "Star Trek" dizisinin alt temalarından biriydi.

Amerika Birleşik Devletleri bu teknolojinin farklı versiyonlarını denemiş ancak hiçbir zaman kullanmamıştır.

Rusya on yıllardır uzay tabanlı yeteneklerini geliştirmektedir.

Kaynak: Mepa News, New York Times, ABC News

tg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.