Rusya'ya ait seyir füzesi Polonya hava sahasına girdi

Rusya'ya ait seyir füzesi Polonya hava sahasına girdi

Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "büyük saldırısının" ardından Polonya'nın "tüm hava savunma sistemlerini, tüm hava kuvvetleri sistemlerini" aktif hale getirdiğini söyledi.

Polonya Pazar günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın batısındaki kasabalara ateşlenen bir Rus seyir füzesinin gece boyunca Polonya hava sahasını ihlal etmesi üzerine Moskova'dan bir açıklama talep edeceğini söyledi.

Polonya füzenin, Moskova'nın batı komşusuna yönelik saldırılarını arttırdığı bir dönemde Rusya'nın Ukrayna'daki hedeflere yönelik bombardımanının bir parçası olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Pawel Wronski yaptığı açıklamada "Her şeyden önce Rusya Federasyonu'ndan Ukrayna halkına ve topraklarına yönelik terörist hava saldırılarına son vermesini, savaşı sona erdirmesini ve ülkenin kendi iç sorunlarına odaklanmasını istiyoruz" dedi.

Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik "büyük saldırısının" ardından Polonya'nın "tüm hava savunma sistemlerini, tüm hava kuvvetleri sistemlerini" aktif hale getirdiğini söyledi.

Bakan, füzenin "Polonya topraklarında bir hedefe yöneldiğine dair herhangi bir belirti olsaydı" düşürüleceğini söyledi.

Ordu, yerden yaklaşık 400 metre yükseklikte saatte yaklaşık 800 kilometre hızla hareket eden füzenin Polonya sınırını yaklaşık iki kilometre geçtiğini söyledi.

Ordu, X'te "Polonya hava sahası, Rusya Federasyonu hava kuvvetleri tarafından gece ateşlenen seyir füzelerinden biri tarafından ihlal edildi..." diye yazdı.

"Cisim Polonya hava sahasında Oserdow köyü (Lublin eyaleti) üzerinde uçtu ve 39 saniye boyunca Polonya’da kaldı" denilen açıklamada, cismin uçuşu boyunca askeri radar tarafından izlendiği belirtildi.

Ordunun açıklamasında ayrıca, "Polonya ordusu Ukrayna topraklarındaki durumu kesintisiz olarak izlemekte ve Polonya hava sahasının güvenliğini sağlamak üzere sürekli teyakkuz halinde bulunmaktadır" denildi.

Benzer bir olay 29 Aralık 2023'te bir Rus füzesinin Ukrayna'ya dönmeden önce birkaç dakikalığına Polonya hava sahasına girmesiyle meydana gelmişti.

Kasım 2022'de bir Ukrayna hava savunma füzesinin Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Przewodow köyüne düşmesi sonucu iki kişi hayatını kaybetmişti.

Füzenin Ukrayna'ya ait olduğu tespit edilmeden önce, Polonya'nın da üyesi olduğu NATO'nun kolektif savunma hükümlerinin devreye girmesi halinde Rusya ile çatışmanın tırmanmasına sürükleneceği endişesi dile getirilmişti.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.