Saddam heykelini yıkan Iraklının pişmanlığı: "Bir Saddam gitti, bin Saddam geldi"

Saddam heykelini yıkan Iraklının pişmanlığı: "Bir Saddam gitti, bin Saddam geldi"

Bundan tam 17 yıl önce Bağdat'ta Saddam Hüseyin heykelini yıkan

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri 9 Nisan 2003 tarihinde Bağdat’a girdiğinde, sevinçle sokağa çıkanlardan biri de Iraklı Kazım Şerif Hasan el Caburi’ydi.

Güreş ve halter sporları yapan Caburi, o gün elindeki balyozla 12 metrelik Saddam heykelini saldıran Caburi, yıllar sonra, 2016'da şu ifadeleri kullanmıştı:

“Şimdi heykelin olduğu yerden geçerken acı ve utanç hissediyorum. Saddam gitti, onun yerine bin Saddam geldi.”

BBC’ye konuşan Caburi, sık sık “Neden o heykeli devirdin?” diye kendine sorduğunu söylemiş ve şu sözleri sarf etmişti:

“Amerikalıların Bağdat’ın çevresine yaklaştığını duyduğumda çok mutlu oldum. Elime bir balyoz alıp, meydanın yolunu tuttum. Heykele vurmaya başladım, onu yıkmak istiyordum. Heykel yıkılmadan önce askerlerden biri yüzüne ABD bayrağı koydu. Kabullenemedim ve ona Irak bayrağı verdim. Şimdi heykeli yeniden dikmek isterdim, ama öldürülmekten korkuyorum.”

sdmmhykl.jpg

Kazım Şerif Hasan el Caburi Saddam heykelini yıkmaya çalışırken

O günlerde Saddam rejiminin sona ermesine çok sevindiğini belirten Caburi, geride kalan her yıl işlerin daha da kötüleştiğine işaret etmişti Yolsuzluk, iç çatışma, öldürme ve yağmalamalardan şikayet eden Iraklı, sözlerine şöyle devam etmişti:

“Saddam da insanları öldürdü, ama şimdiki kadar kötü değildi. Saddam gitti, yerine bin Saddam geldi. Irak bizden çalınmış gibi hissediyorum. Bush ve Blair kesinlikle yalancı. Irak’ı yok ettiler. Bizi sıfır noktasına, Ortaçağ’a geri götürdüler.”

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.