Saddam'ın vekili İzzet El Duri: Kuveyt'e müdahale hataydı

Saddam'ın vekili İzzet El Duri: Kuveyt'e müdahale hataydı

2003 yılındaki Irak işgalinden beri saklanan Saddam Hüseyin'in vekili İzzet El Duri, hakkındaki iddialar ve İran hakkında konuştu.

Londra’da yayın yapan Al Quds Al Arabi gazetesi, 2003 yılında Irak işgalinden ve Saddam Hüseyin rejiminin düşmesinden bu yana gizlenen Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in vekili İzzet El Duri ile bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

"Kuveyt'e müdahale hataydı"

Görüşmenin telefon aracılığıyla gerçekleştiğini belirten gazete, İzzet El Duri’nin Iraklı kuvvetlerin Kuveyt’e müdahale etmesinin büyük hata olduğunu ilk defa itiraf ettiğine vurgu yaptı.

Söz konusu gazete İzzet El Duri’nin, “Benim de içinde görev yaptığım komutanlığımıza nispetle Kuveyt’e müdahale, prensip, strateji ve ahlaki olarak çok büyük bir hataydı. Bu, ümmet tarihinde ancak büyük bir birliğin sağlanmasıyla silinecektir.” sözlerine yer verdi.

IŞİD'e birleşme iddialarına yalanlama

Öte yandan El Duri, Baas partisinin, IŞİD yapılanmasıyla birleştiği noktasında yöneltilen ithamları yalanladı. Bu ithamların saçmalık ve kesinlikle kabul edilemeyecek olduğunu vurgulayan El Duri şu ifadeleri kullandı: “Bunun altında, suyu bulandırma, hile ve ortalığı karıştırma amaçları yatmaktadır. Bizler hem prensip olarak hem de inanç ve ideolojik olarak IŞİD’e karşıyız. Çünkü olayları araştıran kimse, IŞİD’in çıktığı ilk andan Baas partisini ve ulusal direnişi, düşman listesine koyduğunu görecektir. IŞİD’in ilk kaçırdığı kişilerin, parti komutanlık üyeleri, direniş komutanları, parti ve ulusal direnişin askeri ve sivil destekçileri olduğu herkes tarafından bilinmektedir. IŞİD, Baas partisi kadrolarını hedef almaya da devam etmektedir. Bu kimseler hangi işbirliğinden ve koalisyondan bahsetmektedirler? Bu terörün çıkmasında ve yayılmasında bizzat bu kimselerin parmağı bulunmaktadır.”

"İran, Iraklı partileri satın aldı"

İzzet El Duri konuşmasında, işgalci olarak nitelendirdiği İran’a da yer vererek sert ifadeler kullandı. İran hükümetinin ordu, devrim muhafızları, istihbarat birimleri, ajanları ve milisleri aracılığıyla Irak’ı işgal ettiğine dikkat çeken Ed-Duri, hâkim Safevi koalisyon olarak isimlendirdiği oluşumda bulunan mezhepçi milislerin de İran’ın önünü açtığına vurgu yaptı. Söz konusu koalisyonun dışında Irak’taki siyasi çalışmalara katılım gösteren bazı Iraklı partilerin, kitlelerin, bireylerin İran tarafından satın alındığının altını çizdi.

İzzet El Duri açıklamasının sonunda Arap devletlerinden güç veya siyasetle ya da ikisi bir arada kullanılarak İran ve uzantılarıyla mücadele etmek, işgaline son vermek ve milislerini tasfiye etmek için yeni bir girişim başlatmayı ve bütün Arapları kapsayan stratejik kararlar almayı talep etti.

Öldürüldüğü sanılan lider bir anda ortaya çıkmıştı

Geçtiğimiz yıl Irak'ta öldürüldüğü iddia edilen, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in yardımcısı İzzettin Duri, sosyal medyada paylaşılan bir videoda Arap ülkeleri İran'ın nüfuzuna karşı koymak için Suudi Arabistan'ın kurduğu Arap koalisyonuna katılmaya çağırmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.