Sadr Çağrı Yaptı Bağdat Yine Ayaklandı

Sadr Çağrı Yaptı Bağdat Yine Ayaklandı

İbadi hükümetine karşı protesto çağrıları yapan Sadr'ın çağrısı yine cevap buldu. Göstericiler 'Büyük Halk Ayaklanması' çerçevesinde birçok şehirde eylem yaptı.

Irak'ta Şii lider Sadr'ın yeniden protesto çağrısı üzerine protestocular yolsuzluk davalarıyla bağlantılı olduğuna inanılan kişilerin yargılanması için dün gece yeniden Bağdat'ın Tahrir Meydanı'na geri döndü.

Dünyabülteni'nin haberine göre Bagdat, Basra, Amara, Kut ve Nasiriye şehirlerinde dün gece saatlerinde protesto gösterisi için insanlar toplanmaya başladı.

 


Sadr'ın yeni protesto çağrılarısına cevap veren göstericiler sokaklara döküldü.

Irak Meclisi Hakikat ve Yolsuzluğu Araştırma Komisyonu Sözcüsü Adil Nuri, Salı günü erken saatlerde Başbakan Haydar el-İbadi'nin çok sayıda üst düzey yetkiliyi görevden aldığını açıkladı. İbadi, Irak istihbarat müdürü, Irak'ın ticaret bankası müdürü ve Irak medya ağının başındaki genel müdürünü görevden aldı.

Iraklı Şii Lider Mukteda Sadr hafta sonu büyük halk ayaklanması çağrısı yaparak, "Terörist IŞİD ve hükümetteki yolsuzluk yapan IŞİD'çilere karşı büyük halk ayaklanmasını bekliyoruz. Seçim halkındır ve bu halkın elbet bir gün ayaklanması gerekir." demişti.

 


İbadi hükümeti çağrılar üzerine bazı reformları gerçekleştirmesine karşın, göstericiler bununla yetinmiyor.  

İbadi, reformları kapsamında İran'a yakınlığı ve mezhepçi politikalarıyla bilinen eski Başbakan Nuri el-Maliki'yi Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı görevinden azletse de devlet kurumlarına yayılan yolsuzluklarla mücadelede geciktiği yönünde eleştirilere maruz kalıyor.

Irak Savunma Bakanlığı tarafından açılan tüm silah ve askeri teçhizat alım ihalelerinde 500 milyar dolarlık yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkarılmıştı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.