Şahbaz Şerif Pakistan'ın yeni başbakanı olmaya hazırlanıyor

Şahbaz Şerif Pakistan'ın yeni başbakanı olmaya hazırlanıyor

Şahbaz Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz'ın (PML-N) lideri ve üç kez başbakanlık yapmış Navaz Şerif'in küçük kardeşi.

Yeni hükümeti siyasi belirsizlik ve ürkütücü ekonomik zorlukların beklediği bir dönemde Şahbaz Şerif Pazar günü Pakistan'ın yeni başbakanı olmaya hazırlanıyor.

Pakistan parlamentosu 8 Şubat'ta yapılan ve hile iddialarıyla gündeme gelen genel seçimlerin ardından yeni başbakanı oylamaya hazırlanıyor.

Şahbaz Şerif, Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz'ın (PML-N) lideri ve üç kez başbakanlık yapmış ve yolsuzluktan hüküm giymiş olan Navaz Şerif'in küçük kardeşi.

Eski Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari'nin Pakistan Halk Partisi (PPP) de dahil olmak üzere en az altı siyasi partinin ortak adayı olarak seçime girdi.

Hiçbir siyasi parti tek başına hükümet kurmak için gereken 134 sandalyeyi kazanamadı.

İttifak, 199 oy alarak alt meclis başkanının seçimi sırasında sayısal üstünlüğünü zaten kanıtlamıştı.

Bir adayın başbakan seçilebilmesi için 336 üyeli parlamentonun alt kanadında 169 oy alması gerekiyor. Oylamanın sabah 11'de yapılması planlanıyor.

Hapisteki lider İmran Han'ın partisi Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) Ömer Eyüp Han'ı aday göstermişti.

Şahbaz Şerif 2022 yılında İmran Han'ın yerine geçmiş ve yaklaşık 16 ay boyunca Pakistan hükümetini yönetmişti.

Bu süre zarfındaki kötü ekonomi yönetimi PTI'nın seçimlerden önceki popülaritesine ciddi bir darbe vurmuş olsa da parti siyasetten ödün verdiğini ve ülkeyi iflastan kurtardığını söylüyor.

Şerif, hükümetinin muhaliflerinden intikam almak için değil, kitleleri rahatlatmak için ekonomiyi iyileştireceği sözünü verdi.

Sık sık darbelerin yaşandığı ve hiçbir başbakanın görev süresini tamamlayamadığı bir nükleer güç olan Pakistan'da 8 Şubat'ta yapılan seçimlere hile iddiaları, askeri müdahale şüpheleri ve seçim öncesi yaşanan şiddet olayları damgasını vurdu.

Pakistan bağımsızlığına kavuştuğu günden bu yana siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşan bir Güney Asya ülkesi.

Şahbaz Şerif kimdir?

1951 yılında Lahor'da doğan Şerif, bu şehirdeki 'Government College University'nin Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Aile şirketinde çalışmaya başlayan ve bir iş adamı olarak yükselen Şerif, 1985 yılında Lahor Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığına seçildi.

1988 yılında siyasete atılan Şerif, daha sonra PML-N'yi oluşturacak olan İslami Demokratik İttifak partisinden Puncab eyaleti parlamentosuna vekil olarak seçildi.

1993 yılında bir kez daha Puncab eyaleti meclisine seçildi. Burada muhalefet liderliğini yürüttü. 1997 yılında bir kez daha Puncab eyaleti parlamentosuna giren Şerif, bu kez eyaletin Başbakanı olarak seçilerek göreve başladı. 1999 yılındaki darbeye kadar bu görevde kaldı, darbenin ardından 2000 yılında aile üyeleriyle beraber Suudi Arabistan'a sürgün edildi. Suudi hanedanının Şerif ailesini ülkeye almak istediği belirtilmektedir.

Şerif, hakkında bazı cinayetlere dair davalar açılması sonrasında mahkemeye katılmak üzere Pakistan'a dönmeye çalışsa da, 2004 yılında tekrar Suudi Arabistan'a deport edildi. Şerif, 2007 yılında Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından verilen kararla ülkeye geri döndü. Hakkındaki hapis cezalarından kefalet ödenerek kurtuldu. Bu cezaları "siyasi" olarak niteledi.

2008 genel seçimlerine katılmasına söz konusu cinayet davaları sebebiyle izin verilmedi. Aynı yıl düzenlenen eyalet seçimlerinde tekrar Puncab eyalet meclisine seçildi ve eyaletin başbakanı oldu. 2009 yılında farklı mahkeme kararlarıyla karşı karşıya kaldı. İlk kararla görevinden alınırken, ardından tekrar göreve iade edildi.

2013 seçimlerinde aynı göreve tekrar gelen Şahbaz Şerif, aynı zamanda çeşitli dönemlerde PML-N liderliği yaptı.

Şerif, 2017 sonrasında abisi Navaz Şerif'in başbakanlığının sona ermesinin ardından PML-N'nin lideri olarak seçildi. Aynı zamanda başbakanlık için partisi adına yarışsa da, başbakanlık görevine gelemedi. Bir dönem, hakkında para aklama suçlamalarıyla cezalar verilse de, PML-N lideri olarak görevine devam etti.

Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022 günü Pakistan meclisi tarafından ülkenin yeni başbakanı olarak seçildi ve 16 ay boyunca hükümeti yönetti.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.