Said Buryatsky kimdir?

Said Buryatsky kimdir?

Said Buryatsky kimdir?

Said Ebu Saad Buryatsky (Buryatalı), Müslüman olmadan önceki ismiyle Alexander Alexandrovitch Tikhomirov, 10 Şubat 1982 tarihinde Rusya'nın doğu kesiminde bulunan Moğol bölgesi Buryatya'nın merkezi Ulan-Ude şehrinde dünyaya geldi. Bölge, tarihi Moğolistan sınırları içerisinde yer almaktadır.

Bu dönemde Ulan-Ude şehri, Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'nin Buryat Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bölgesine bağlıydı.

Baykal Gölü'nün yaklaşık 50 kilometre güneydoğusunda bulunan Ulan-Ude şehri ve Buryatya Moğolların merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bölge ismini Buryat Moğollarından alıyor. Buryat Moğolları, Sibirya'da Türk kökenli Yakutlar ile beraber, bölgenin yerli unsuru olan iki ana milletten biri.

Ailesi, eğitimi ve İslamiyeti seçmesi

Said Buryatsky'nin annesi Hristiyan bir Rus, babası ise Buryat Moğolu bir Budistti. Said Buryatsky, çocukluğunda doğduğu şehir olan Ulan-Ude'de eğitim gördü, Budist olarak yetişti.

Babası, kendisi daha küçükken öldüğü için, Said Buryatsky annesinin gözetiminde büyüdü.

15-16 yaşlarında Buryatsky bir aktarıma göre Kuran'ın Rusça mealini okuması sonrasında, bir diğer aktarıma göre ise annesinin İslam'ı seçmesinin etkisiyle Müslüman olmaya karar verdi. Müslüman olduktan sonra İslam'ı detaylıca araştırarak ve benimsediği yeni dinin inceliklerini öğrenerek hayatını sürdürdü.

İslami eğitimini ilerletmek isteyen Buryatsky, Rusya'nın Orenburg ve Moskova şehirlerinde İslam dininin öğretildiği farklı kurslara iştirak etti. Bu süreçte, dini bilgisini ve siyasi konulardaki görüşlerini çevresiyle paylaşmaya başladı. Rusça ve Arapça bilen Buryatsky'nin hitabeti de kendisini öne çıkarıyordu.

Buryatsky'nin 2006 yılındaki bir hitabı

2002-2005 yılları arasında İslami ilimler ve Arapça kapasitesini artırmak üzere Arap dünyasını ziyaret etti. Burada Kuveyt ve Mısır'da kalan Buryatsky, Ezher Üniversitesi'ne bağlı kurumlarda eğitim gördü. Burada çalışmaları ve kimliği ile dikkat çeken Buryatsky, Hüsnü Mübarek rejimi güçlerinin de takibatına uğrayacaktı. Bir süre gözaltında tutulan Buryatsky, Mısır'da daha uzun süre kalmanın mümkün olmayacağını anlayınca Rusya'ya geri döndü.

İslami davet çalışmaları ve Çeçen direnişine katılması

Rusya'ya döndükten sonra, ülkenin en tanınan ve etkin Müslüman hatiplerinden biri konumuna yükselmişti. Devletle bağlantılı Radyo İslam'da sohbet ve dersler verdi ve Rusya'daki Müslümanların yanı sıra, İslam'a geçmeyi düşünen Rusları da etkiledi. Sohbetlerinde ayrıca, Şiilere yönelik tenkitlerinin yanı sıra, Sufilerin uygulamalarındaki aşırılık olarak gördüğü unsurları da eleştiriyordu. Çeşitli yayınevlerinde de İslami eserlerin neşredilmesi için çalışmalar yürüttü.

2006 yılında bir diğer seyahatini de Orta Asya'daki Türki cumhuriyetlere, bilhassa Kazakistan'a gerçekleştirdi. Burada da çeşitli din adamlarıyla görüşmelerde bulunan Buryatsky, İslami konularda da etkinlik göstermeye çalıştı.

Bu yıllarla beraber çalışmaları Rus güvenlik güçleri ve istihbaratının takibine daha sık girmeye başlayacaktı. Buryatsky'yi "radikal" olarak niteleyen Rus istihbaratı, onun ülke Müslümanları üzerindeki etkisinden de rahatsız oluyordu. Bu süreçte Buryatsky, Rus devlet aygıtlarıyla yaşadığı sorunlar artınca, eşini ve oğlunu ülke dışına gönderdi.

2007 yılı baharında, Çeçenistan'da halen Rusya'ya ve Rus destekli yerel güçlere karşı savaşa devam eden Çeçen güçler Buryatsky ile ilk kez temas kurdu. Devam eden bu temaslar neticesinde, Çeçen direnişçilerin "Kafkasya Emirliği", Buryatsky'yi Kafkasya'da devam eden mücadeleye dahil olmaya davet etti. Buryatsky'nin katılımının mücadeleye büyük bir etkisi olacağı düşünülüyordu.

buryatskyccn.jpeg

Buryatsky Çeçenistan'da

Buryatsky, bu daveti kabul ederek, kısa bir süre sonra, 2008 yılında Çeçenistan'a gitti. Burada "Kafkasya Emirliği"ne katılan ve yapının lideri Dokka Umarov'a biat eden Buryatsky, Çeçen direnişi için önemli çalışmalarda bulundu. Sohbet ve davetleriyle birçok kişinin bölgeye ilgisi artıran Buryatsky, bölge genelinde de diğer Müslümanlarla temaslar yürüttü.

Ölümü

Buryatsky, birçok videoda, ses kaydında ve diğer çalışmalarda sürekli olarak Rusya'daki Müslümanlara hitap etti ve Çeçenistan'daki direnişe destek çağrıları yaptı.

Buryatsky, faaliyetlerinin etkisi sebebiyle Rusya'nın da hedefindeydi. Özellikle Rus destekli Çeçen lider Ramazan Kadirov, "Buryatsky'nin İslam ile bir ilgisi olmadığını, onun Batılıların bir adamı olduğunu ve İslam'ı karalamaya çalıştığını" iddia edecekti.

buryatskyccn2.jpg

Aynı zamanda Çeçen güçlerin Rusya'ya yönelik özel operasyonlarını tertip eden ve Şamil Basayev tarafından kurulmuş olan "Riyazus Salihin Tugayı"nın liderliğini yürüttüğü de iddia edildi. Dönemin Rus destekli İnguşetya lideri Yunus-bek Yevkurov'a yönelik suikastın planlanmasında da rol oynadığı belirtildi.

Buryatsky, çalışmaları sebebiyle yoğun olarak aranıyordu ve başına yüklü miktarda bir ödül konmuştu. Rus medyasınca "Rusya'nın Usame bin Ladin'i" olarak nitelendiriliyordu.

Buryatsky, 2 Mart 2010 tarihinde Rus güçlerinin İnguşetya'nın Ekazhevo yerleşiminde düzenlediği bir operasyonla hedef alındı. Rus güçleriyle girdiği çatışmada Buryatsky, diğer 5 direnişçi ile beraber 28 yaşında hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
5 Yorum