Salih Müslim: Amerika ve Rusya, Türkiye'ye yeşil ışık yaktı

Salih Müslim: Amerika ve Rusya, Türkiye'ye yeşil ışık yaktı

PYD lideri Salih Müslim, Türkiye'nin 'Fırat Kalkanı' operasyonu kapsamında kendi güçlerini hedef almasını değerlendirdi.

Ortak operasyon odası Suriye Demokratik Güçleri (SDF)’nin en büyük bileşeni Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim,  Almanya’da yayın yapan DW kanalına Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Amerika ve Rusya’nın Türkiye’ye “yeşil ışık” yaktığını ileri süren Müslim, aksi takdirde Türkiye’nin, SDF’nin kontrolünde olan bölgeleri bombalamaya güç yettiremeyeceğini iddia etti.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu adı altında Suriye’nin kuzey bölgesine müdahale etmesi, ayrıca SDF kontrolünde olan bölgeleri bombalaması Amerika ve Rusya ile yapılan anlaşmayla mümkün olacağını söyleyen PYD Başkanı Salih Müslim, söz konusu iki ülkeyle mutabakata varılmadan Türkiye’nin Suriye’ye müdahalesinin imkânsız olacağını savundu.

“Amerika’dan açıklama bekliyoruz”

“Amerika’yla anlaşmamız hala devam etmektedir” ifadelerini kullanan Müslim, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan gelişmeler hakkında Amerika’dan hala bir açıklama beklediklerini belirtti. Suriye’nin kuzey yakasının Türkiye tarafından bombalamasına Amerika’nın nasıl baktığını öğrendiğinizde tepkiniz ne olacak sorusunu cevaplayan Salih Müslim, “Bizim, Amerika’yla ilişkimiz askeri düzeydedir. PYD kuvvetleri olarak Amerika’yla bu konuda görüşmelerimiz devam etmekte. Ancak Amerika, Türkiye’nin hava saldırıları hakkında henüz bir açıklama yapmadı, konuya dair henüz bir yorumu yok.” ifadelerini kullandı.

“Washington’la ilişkimiz askeri düzeydedir”

Kuzey Suriye’de son gelişmelerin arka planında nelerin döndüğünü bilmediklerini ifade eden Müslim, sözlerini şöyle sürdür: “Bizim ABD ile ilişkilerimiz askeri alanla sınırlıdır. Stratejik müttefikimiz uluslararası koalisyon güçlerinden açıklama bekliyoruz. Türkiye’nin SDF bölgelerini bombalaması hakkında bize açıklama yapmak zorundalar. Perde arkasında nelerin döndüğünü bilmiyoruz.

“Laik, demokratik, federal bir Suriye devleti”

Kürt halklarının haklarının dikkate alınacağı laik, demokratik ve federal bir Suriye devletine çağrı yaptıklarını söyleyen PYD Başkası Salih Müslim şunları dile getirdi: “Bizler, Suriye’de bizim varlığımıza yönelik siyasi bir itiraf istiyoruz. Suriye’nin bölünmesini asla istemiyoruz. Laik, demokratik, federal bir Suriye devletine çağrı yapıyoruz. Rejim nazarında Kürtlerin varlığının dikkate alınmasını istiyoruz. Esed rejimi hala Kürt halklarının haklarını reddetmekte.”

Son günlerde Kuzey Suriye’de SDF/PYD mevkilerinin Türkiye hava kuvvetleri tarafından yoğun bir şekilde bombalandığı biliniyor. TSK kaynaklarının aktardığı bilgiye göre SDF saflarında onlarca militan etkisiz hale getirildi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.