Şam'ın Fethi Cephesi'nden 'Karlov suikasti' açıklaması

Şam'ın Fethi Cephesi'nden 'Karlov suikasti' açıklaması

Şam'ın Fethi Cephesi resmi sözcüsü El Şafii, Rus basınında yer alan üstlenme açıklamasını yalanladı.

Rus haber ajansı Sputnik, Şam'ın Fethi Cephesi'nin -eski adıyla Nusra Cephesi-, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik düzenlenen suikastı üstlendiğini ileri sürdü. 

Sputnik'in iddiasına göre örgüt, Karlov'a düzenlenen suikastı internette paylaşılan bir açıklama ile üstlendi. 

Ancak birçok çelişkiyi içinde barındıran açıklamanın sahte olduğu, Lübnanlı Şii tandanslı yayın organları tarafından hazırlanarak servis edildiği ortaya çıktı. 

Kurgu olduğu anlaşılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Bozkurtlar Hareketi'nin ve Hizb-ul Islami el Turkistani grubunun katılımı ile Suriye halkının zaferi için Ankara'daki Rus Büyükelçisi Andrey Karlov’un idamını Fetih Ordusu aslanlarından bir aslan Mert Altıntaş üstlenmiştir." 

Açıklama 'amatörce' kurgulanmış 

Sahte açıklamadaki bir 'amatörlük' ise sosyal medya kullancıları tarafından alay konusu oldu. Açıklamada isimlerin karıştırılarak üstlenmenin Şam'ın Fethi Cephesi adına değil

Fetih Ordusu adına yapıldığı görüldü. Oysa ki Fetih Ordusu ve Şam'ın Fethi Cephesi adları farklı kurumsal yapıları temsil ediyordu. 

"Halkın doğal bir tepkisi"

Şam'ın Fethi Cephesi resmi sözcüsü Hüsam El Şafii, Twitter'dan yaptığı açıklamada söz konusu üstlenme açıklamasını reddetti ancak suikastı "Rusya'nın katliamlarına karşı bölge halkının doğal tepkisi" olarak niteledi. Sözcü, "Müslümanlar bölgede katliam yapan Ruslara karşı kendilerini savunacaklardır. Kanlarımız değersiz değildir." ifadesini kullandı.

Hüsam El Şafi'nin açıklaması:

"Sahte açıklamanın servis edilmesi anlamlı"

Söz konusu sahte beyanın Rus yayın organı Sputnik'te yer alması ise anlamlı bulunarak, Rusya'nın son hamlesinin ne olacağına dair ipuçları verdiği yorumunda bulunuldu. Gelişmeleri yakından takip eden kaynaklar, Rusya'nın saldırıdan Suriyeli muhalifleri sorumlu tuttuğunu belirtiyor. Ancak bu konuda net bir delile sahip olmayan Moskova, var olan şüpheleri arttırarak uluslararası kamuoyunda Suriye muhalefetinin yanında bir duruş sergileyen Türkiye'yi zor durumda bırakmak istiyor. Bunla paralel olarak hükümet karşıtı sol yayın organlarının da söz konusu sahte açıklamayı 'son dakika' olarak okuyucularıyla paylaştığı görüldü. 

Karlov, Ankara'da bir sergi açılışında çevik kuvvet polisi Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmüştü. Karlov'un naaşı, devlet töreniyle Rusya'ya gönderilmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, suikastı "terör saldırısı" olarak nitelendirmiş, "Soruşturma tamamlanıncaya kadar saldırının arkasındakilerle ilgili çıkarım yapılmamalı" demişti. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.