SDG lideri Mazlum Abdi Suriye yönetimiyle imzalanan anlaşma sonrası ilk kez konuştu
Suriye Demokratik Güçleri'nin lideri Mazlum Abdi, dün Suriye yönetimiyle imzalanan anlaşmaya ilişkin konuştu.
Ana omurgasını PKK'nın Suriye kolu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi, Suriye yönetimiyle varılan anlaşma sonrası ilk kez konuştu.
Al Majalla'ye konuşan Abdi, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'yı başkan olarak tanıdıklarını ifade ederek, Şara'yı Suriye'nin kuzeydoğu bölgesini ziyaret etmeye davet etti.
Abdi şunları söyledi:
"SDG ülkenin kuzeydoğusunu Suriye'nin bir parçası olarak görüyor ve bölgemiz için daha iyi bir gelecek sağlamak amacıyla yeni yönetimle diyalog kurmaya istekliyiz. Şara'nın ülkenin diğer bölgelerini ziyaret ettiği gibi bizim bölgelerimizi de ziyaret etmesini memnuniyetle karşılarız."
Suriye yönetimi ile SDG arasındaki anlaşmayla ilgili bilinmesi gerekenler
Suriye bayrağını kendi bayrakları olarak kabul ettiklerini vurgulayan Abdi, dünkü görüşmenin bir ilk görüşme olduğunu ve müzakerelerin süreceğini belirtti. Abdi belirli ilkeler üzerinde anlaşıldığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'nin toprak bütünlüğü, birleşik bir ordunun kurulması, tek bir kurumsal çerçeve, tek bir başkent ve tek bir bayrak, bunlar temel meseleler.
Bununla birlikte, özellikle uygulama mekanizmaları, zaman çizelgeleri ve lojistik hususlar olmak üzere pek çok ayrıntı henüz çözüme kavuşturulmadı. Ayrıntılarda ve bakış açılarımızda farklılıklar devam ediyor.
Bu konular çözüme kavuşturuluncaya kadar müzakerelere ve diyaloğa devam etme konusunda mutabık kaldık. Bu açıdan toplantıyı yapıcı olarak değerlendiriyoruz."
Suriye yönetimi ile SDG anlaştı
Abdi ayrıca "Afrin gibi bölgelerde yerlerinden edilen Kürtlerin geri dönüşü konusunda da anlaşmaya varıldığını" kaydetti.
SDG lideri Mazlum Abdi, "temel ilkeler" konusunda ise şu ifadeleri kullandı:
"Açık konuşacağım. Askeriyeyle ilgili kilit noktalar arasında birleşik bir ulusal ordunun kurulması, kurumların entegre edilmesi ve devlet kurumlarının ya da bir bütün olarak devletin bölgelerimize geri dönmesi yer alıyor. Suriye'nin iç meselelerinden 12 yıldır kopuk durumdayız ve yeniden entegrasyon bizim için önemli.
İdari, askeri ve güvenlik konularında ise mevcut sınırları koruyarak birleşik bir Suriye çerçevesinde hareket ediyoruz. Mutabık olduğumuz alanlar var ancak uygulama mekanizmaları ve zamanlama hala tartışma ve değerlendirme gerektiriyor.
Orduya gelince, şu anda ordunun yeniden yapılandırılması için özel bir yaklaşım izlendiğine inanıyorum ve SDG olarak bu sürece rehberlik eden temel ilkelere bağlı kalmaya tamamen kararlıyız. Bu bölgenin, askeri kurumların entegrasyonuna ilişkin tartışmalar sırasında ele alacağımız farklı koşulları var. Askeri boyut, özellikle uygulama mekanizmaları ve zaman çizelgeleri konusunda dikkatli bir müzakere gerektiriyor."
Ahmed Şara YPG konusunda nasıl bir strateji izleyeceklerini açıkladı
Abdi sözlerinin devamında, "Savunma Bakanlığı'nın bir parçası olmaları gerektiğine inandığını" belirtirken, "ancak kullanılan yöntemler ve bunların nasıl uygulanacağı konusunda söz sahibi olmamız önemli" ifadelerini kullandı.
SDG lideri Abdi "Bu sürece dahil edildiğimiz ve kilit konularda bize danışıldığı sürece kararlılığımızı sürdüreceğiz. Bağlılığımız katılımımıza bağlıdır." dedi.
SDG saflarındaki Suriyeli olmayan yabancı unsurlar konusunda ise Abdi şunları söyledi:
"Ben onları yabancı savaşçı olarak görmüyorum. Onlar savaş sırasında bu bölgeyi ve halkımızı savunmak için gelen Kürt kardeşlerimizdir. Bu savaşçılar geldikleri yerlere dönmeye hazırlar ve resmi bir ateşkes sağlandığında bunu yapacaklar."
Petrol kaynakları
Abdi'ye yöneltilen sorular arasında bölgenin yer altı kaynaklarına dair planın ne olduğu da vardı. Abdi bu konuda şu şekilde konuştu:
"Prensipte buna bir itirazımız yok ancak temel talebimiz, eski rejim tarafından ihmal edilen bu bölgenin marjinalize edilmeye devam edilmemesidir. Kaynakların dağılımı adil olmalı ve Suriye'deki tüm bölgelerin hak ettikleri payı almaları sağlanmalıdır."
SDG lideri Abdi ayrıca ülkenin merkezi veya federal sisteme göre yönetilmesi tartışmasına da değindi:
"Mevcut sistemin olduğu gibi kalması konusunda ısrarcı değiliz, ancak bu konular geçiş aşamasındaki anayasa tartışmaları sırasında ele alınmalı.
Geçtiğimiz 10-12 yıl içerisinde kurduğumuz siyasi ve idari yapılar, temel hizmetleri sağlamak ve bölgeyi o dönemde var olan askeri ve idari kurumlardan korumak amacıyla ihtiyaçtan doğdu.
Şimdi Suriye'deki durum değiştiğine göre, yeni gerçekliğe uyum sağlamaya tamamen hazırız. Daha doğrusu, tüm gücün başkentte toplandığı Baas Partisi deneyimini tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu yetkilerin bir kısmı bölgelere dağıtılmalıdır, sadece bize değil. Bu konular anayasa taslağı hazırlanırken ya da Ulusal Diyalog Konferansı çerçevesinde tartışılmalıdır.
Biz bölgeler arasında bir çeşit yerel yönetimden yanayız. Ancak bölgemizin idari çerçevesini, Esed rejiminin yıkılmasının ardından Suriye'nin geçirdiği değişimlerle uyumlu olacak şekilde tartışmaya açığız."
Suriye lideri Ahmed Şara merak edilen soruları yanıtladı
"Kürtlerin hakları"
Abdi, anayasa görüşmelerinde Kürt hakları meselesini gündeme getirdiğini kaydederek sözlerine şöyle devam etti:
"Kuzeydoğu Suriye'de çeşitli topluluklar ve bölgeler, son on yıldır yürürlükte olan yerleşik bir yönetim altında bir arada yaşıyor. Ancak Kürt halkı, bağımsızlıktan günümüze kadar Suriye'nin modern tarihi boyunca sistematik bir baskıya maruz kaldığı için benzersiz bir duruma sahip. Anadillerini kullanma, kendi dillerinde eğitime erişim ve hatta vatandaşlık dahil olmak üzere en temel haklarından mahrum bırakıldılar. Doğal olarak Kürtlerin siyasi ve kültürel hakları, dil ve bölgesel yönetim konuları da dahil olmak üzere anayasa taslağı hazırlanırken ele alınmalı.
Prensip olarak Suriye yönetimi bunlara itiraz etmedi. Kürt haklarının anayasada yer almasını genel olarak desteklediklerini düşünüyorum, ancak ayrıntıları henüz tartışmadık."
Abdi ayrıca Türkiye'nin SDG ile Şam yönetimi arasında diyaloğa karşı olduğunu iddia etti. Abdi, ABD'nin ise diyaloğu desteklediğini ve iki taraf arasında ara buluculuk yaptığını savundu.
SDG lideri Abdi IŞİD'e karşı savaş konusunu da değerlendirdi. Abdi, IŞİD'e karşı savaşta Şam yönetimi ile iş birliği yapabileceklerini belirtti.
İran ile hiçbir zaman ilişkilerinin olmadığını ve olmayacağını öne süren Abdi, PKK lideri Öcalan'ın silah bırakma çağrısını da değerlendirerek, bu çağrının bölgedeki Kürt hareketlerin tamamını etkileyeceğini dile getirdi.
Kaynak: Mepa News