SDG: Mazlum Abdi'nin Şam ziyareti teknik nedenlerden ötürü ertelendi
Kısa bir süre önce sosyal medyada gündeme gelen haberlerde Mazlum Abdi'nin Şam'ı ziyaret edeceği belirtilmişti.
Son birkaç saattir Suriyeli sosyal medya kullanıcıları ve haber aktarımı yapan bazı kaynakların Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi'nin Şam'da olduğunu iddia ettiği haberlerinin gerçek dışı olduğu belirtildi.
SDG'den Pazartesi günü yapılan açıklamada "Abdi'nin bugün Şam'ı ziyaret etmesi planlanıyordu, ancak ziyaret teknik nedenlerle ertelendi" denildi. Abdi'ye söz konusu ziyarette Kuzey ve Doğu Suriye müzakere heyetinin eşlik etmesi planlanıyordu.
Açıklamada, "Ziyaret için yeni bir tarih, ilgili tarafların üzerinde mutabık kalacağı ileri bir tarihte belirlenecektir" denildi ve eklendi:
"Bu erteleme, ziyaretle ilgili lojistik ve teknik düzenlemeler çerçevesinde, iletişimin seyrinde veya ortaya konan hedeflerde herhangi bir değişiklik olmaksızın gerçekleşmiştir."
Ademi merkeziyetçilik ve özerklik
Bu gelişme, SDG'nin birkaç gün önce güçlerinin Suriye ordusuna entegre edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını açıklamasının ardından geldi. Ancak SDG, Şam'ın prensipte reddettiği "ademi merkeziyetçilik" ilkesine bağlı olduğunu belirtti ve ülkenin kuzeydoğusundaki Rakka, Deyrizor ve diğer bölgelerin özerklik çerçevesinde yönetilmesini talep ediyor.
Ancak anlaşmanın Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara ve Abdi arasında 10 Mart'ta imzalanmasından bu yana iki taraf da "işi ağırdan almak ve kötü niyetle hareket etmekle" suçlanıyor. SDG 14 yıllık iç savaş sürecinde ABD'nin desteğiyle kazandığı özerklikten vazgeçmek istemiyor.
Suriyeli yetkililer ise tüm silahlı grupların devletin kanatları altında birleşmesinde ısrar ediyor ve güvenlik ya da siyasi ademi merkeziyetçilik taleplerini reddederek ülkenin birliğinin gerekliliğini vurguluyor.
Kaynak: Mepa News
