Şebab, esir Uganda askerinin görüntülerini yayınladı

Şebab, esir Uganda askerinin görüntülerini yayınladı

Şebab'ın elinde esir olarak çok sayıda Afrika Birliği askeri olduğu tahmin ediliyor.

Bir yıldan fazla süre önce Somali'de İslamcı direnişçiler tarafından kaçırılan bir Uganda askerinin, ülkesinin liderlerine serbest kalması için çaba sarfetmeleri yönünde çağrılarını içeren bir video yayınlandı.

El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü tarafından Pazartesi günü yayınlanan videoda asker, "Lütfen beni burada terketmeyin" diyor.

"Ey Ugandalılar, ben sizin ülkenizin bir askeriyim. El ele verin ve benim salıverilmemi sağlayacak bir çözüm ile gelin"

Videoda esir Uganda askerinin kimliği Masassa M.Y. olarak gösteriliyor. Askeri kıyafet ile bulunan asker, 2015 yılında Somali'nin başkenti Mogadişu'nun 90 km güneyinde bulunan

Janale kentinde yakalandığını açıklıyor. Açıklamasına göre, söz konusu saldırıda 40 ila 50 arkadaşı öldürüldü.

Uganda askeri sözcüsü Yarbay Paddy Ankunda, yayınlanan videodaki kişinin Uganda askeri olduğunu doğruladı ancak ayrıntı vermedi.

22 bin Afrika Birliği askeri Batı yanlısı hükümeti desteklemek için Somali'de bulunuyor. Şebab'ın elinde esir olarak çok sayıda Afrika Birliği askeri olduğu tahmin ediliyor.

SEÇİMLER

Somali Seçim Kurulu Başkanı Ömer Abdeli Tagi, başkent Mogadişu'da düzenlediği basın toplantısında, Eylül ayında yapılması beklenen parlamento seçimleri ile Ekim ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin mali nedenlerden ötürü Kasım ayına ertelendiğini belirtmişti.

Seçimler hükümete Batı tarafından verilen desteğin korunması ve hükümetin halk nazarındaki meşruiyetinin artması açısından kilit öneme sahip.

Somali, 1991 yılından beri savaş halini yaşıyor. Hükümet, seçimlerin El Şebab tehdidi altında gerçekleştiğini bu nedenle her kişiye oy hakkı verilemediğini savunuyor. Bunun yerine, ülkedeki federal yapıları (aşiretleri) temsil eden yaklaşık 14 bin kişinin katıldığı oylama ile seçimler gerçekleştiriliyor. 2012 yılındaki parlamento, sadece 135 kişinin katıldığı seçimler ile oluşturulmuştu.

El Şebab, ülkede İslam hukukunun uygulanmasını istiyor ve Batı destekli hükümeti destekleyen ve seçimlerde yer alan aşiret liderleri, memur ve vekillerin öldürülmesi çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Mepa News, Reuters

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.