Şebab, Somali'nin Güneyindeki Liman Kentini Ele Geçirdi

Şebab, Somali'nin Güneyindeki Liman Kentini Ele Geçirdi

Somali'de başkent Mogadişu'ya 109 kilometre uzaklıktaki sahil kenti Marka, El Şebab'ın yönetimine geçti.

Somali'den gelen raporlara göre, el Kaide'nin Doğu Afrika'daki resmi kolu el Şebab, Aşağı Şabelle bölgesindeki stratejik liman şehri Marka'yı yeniden ele geçirdi. Eğer haber doğrulanırsa bu, Marka şehrinin kontrolü için 2012 yılından beri süren savaşın son hamlesi olacak.

El Şebab şehrin ele geçirildiğini ilk olarak üç gün önce, radyo istasyonları ve sosyal medya hesapları aracılığıyla duyurdu. Cihatçı grup, Afrika Birliği askerlerinin çatışma olmaksızın şehri terketmesiyle şehrin yeniden kontrol altına alındığını ifade etti. Haberler geçtiğimiz gün bağımsız Şabelle Radyosu ve şehir sakinleri tarafından da doğrulandı. Fakat Afrika Birliği, şehirden çekildiğine yönelik iddiaları reddetti. Şabelle Radyosu'na yapılan açıklamada bir Afrika Birliği yetkilisi "bilginin doğru olmadığını, el Şebab'ın şehri ele geçirmediğini, Afrika Birliği'ne bağlı AMISOM güçlerinin şehir merkezine 800 metre uzaklıkta her zaman olduğu gibi güvenlik devriyesine devam ettiğini" söyledi.

Sadece Somali askerleri şehri terketti

Bugün yayınlanan bir açıklamada Aşağı Şabelle bölgesinin vali yardımcısı, "şehirden çekilen birliklerin Afrika Birliği'ne değil Somali Ulusal Ordusu'na mensup askerler olduğunu" ifade etti. Vali ise bu çekilmenin taksiksel bir karar olduğunu belirtti. Aynı zamanda el Şebab, son üç güne ait olduğu ileri sürülen fotoğraflar yayınladı. Fakat AMISOM, kendisine bağlı birliklerin şehirde hiçbir militana rastlamadığına dair bir tweet attı ve yine twitter aracılığıyla Marka'daki askerlerini gösteren fotoğraflar yayınladı.

Somali 2016 Ocak tarihli son durum haritası [Siyah: El Şebab, Mavi: Mogadişu Hükümeti, Açık yeşil: Afrika Birliği, Açık mavi: Puntland Özerk Bölge, Koyu yeşil: Raskamboni Özerk Bölge]




Kenya ordusunun işgali

El Şebab şehri ilk olarak geçtiğimiz Şubat ayında AMISOM ve Somali Ulusal Ordusu birliklerinin çekilmesi sonucu ele geçirmişti. Fakat şehir birkaç gün sonra güvenlik güçleri tarafından ele geçirilmişti. El Şebab şehirdeki hakimiyetini ilk olarak 2012 yılında Kenya Ordusu'nun, Somali'nin güneyini el Şebab'ın Kenya kuzeyine yaptığı saldırılara karşılık işgal etmesi sonucu kaybetmişti. El Şebab Somali'nin güneyindeki yoğun nüfuslu merkezleri Kenya ve Afrika Birliği saldırıları sonucu kaybederken askeri gücünü muhafaza etmiş ve ülkenin kırsal bölgelerine çekilmişti. 

El Şebab, Afrika Birliği'nin Somali'deki yoğun varlığına rağmen saldırılar düzenleyebiliyor. Cihat yanlısı grup bu yıl, Mogadişu'da yabancı diplomat ve askerlerin bulunduğu, sıkı güvenlik önlemleri ile korunan birçok otele de canlı bomba saldırısı düzenledi. Örgüt, Somali'nin güneyinde Afrika Birliği askerlerini hedef almaya ve kaybettiği bölgelerin bazılarını yeniden ele geçirmeye devam ediyor. El Şebab aynı zamanda ülkenin merkezi kesiminde ve Kenya sınırında da saldırılar düzenledi. Kasım ayının sonlarına doğru el Şebab, Kenya'ya ait bir sınır kasabasına saldırıp kontrolü geçici olarak ele aldığını açıklamıştı.

Marka şehrindeki El Şebab savaşçılarını gösterdiği söylenen fotoğraflar:





Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.