Seçim sonuçları sonrası Ekvator karıştı

Seçim sonuçları sonrası Ekvator karıştı

Sonuçların birbirine yakın çıkması üzerine protestocular sokaklara döküldü.

Ekvador’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, sol iktidarın adayı Lenin Moreno kazandı. 16 milyon seçmenin oy kullandığı seçimlerde sandıkların tamamınına yakınının açılmasının ardından, Moreno’nun oyların yüzde 51.06’sını, rakibi liberal sağın adayı eski bankacı Guillermo Lasso’nun ise yüzde 48.94’ünü aldığı açıklandı.

Sonuçların birbirine yakın çıkması üzerine seçimleri az farkla kaybeden Lasso oyların yeniden sayılmasını istedi ve ulusal seçim konseyine başvuracaklarını duyurdu.. Lasso yanlısı göstericiler de konsey binasının önünde toplanarak sonuçları protesto etti.

Ülkeyi geçtiğimiz 10 yılda yöneten Cumhurbaşkanı Rafael Correa ise bir açıklama yaparak çeşitli kentlerdeki protestolarda şiddet kullanmasını kınadığını açıkladı.

Euronews'in aktardığına göre, seçimler öncesindeki bir ilginç atışma da Lasso ile WikiLeaks belgeleriyle tanınan ve 5 yıl önce Londra’daki Ekvador büyükelçiliğine sığınan Julian Assange arasında yaşandı. Lasso devlet başkanı seçildiği takdirde Assange’ın elçilikten çıkarılacağını açıklamıştı. Seçimi Moreno’nun önde tamamlamasının ardındansa karşı açıklama gecikmedi ve bu kez Assange “Lasso ülkeyi terk ederek şirketlerini taşıdığı vergi cennetlerine gitmeli” dedi.

Yeni devlet başkanının görevi 24 Mayıs’ta devralması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.