'Seçimlere Rusya'nın karıştığı suçlamaları Amerika için utanç verici'

'Seçimlere Rusya'nın karıştığı suçlamaları Amerika için utanç verici'

Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak kendisiyle ilgili suçlamalara sert tepki gösterdi.

Rusya’nın eski Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak, Amerika başkanlık seçimine karıştığı yönündeki suçlamaları reddetti.

Kislyak, Temmuz ayında Washington’daki görev süresini doldurdu ve ülkesine dönedü ancak Moskova’nın 2016’daki başkanlık seçimine müdahale ettiği yönündeki soruşturmalarda kilit bir isim olmaya devam ediyor.

Rus televizyonu Rossiya 24’e konuşan Kislyak, Trump’ın ekibinden kişilerle buluştuğunda tamamen işini yaptığını söyledi. Sergey Kislyak, Hillary Clinton’ın kampanyasındaki isimlerle de görüştüğünü kaydetti, ancak isim vermedi.

Kendisine yönelik Amerikan suçlamalarını 'saçma' ve 'Amerika için utanç verici' olarak nitelendiren Kislyak, kendisinin gizlice dinlenen telefon konuşmalarını ‘zararlı’ olarak niteledi.

Kislyak, “Her diplomat Rus olsun başka ülkeden olsun gönderildiği ülkenin siyasetini, yeni yönetimin izleyeceği yolu ve işbirliğinin olabilirliğini anlamaya çalışır” dedi.

Kislyak’ın Trump’ın ekibinden kişilerle iletişimi hem Kongre hem de Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Rusya ile Trump ekibinin muhtemel işbirliğine yönelik soruşturmalarının bir parçası.

Kislyak, kısa süreliğine Trump’ın eski ulusal güvenlik danışmanı olan daha sonra görevden alınan Michael Flynn’le görüşmesiyle ilgili olarak da gizli birşey konuşmadıklarını söyledi.

Kislyak, “Çok temel şeylerle ilgili konuştuk, Amerika-Rus ilişkileri için önemli birkaç konu var, özellikle de terörizm ve konuştuğumuz konulardan biri de buydu. Görüşmelerimiz, yasal, soğukkanlı ve tamamen şeffaftı” dedi.

Yetkililerin, Flynn’in büyükelçiyle telefon görüşmesinde Washington’ın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını görüşüp görüşmedikleriyle ilgili olarak Başkan Yardımcısı Mike Pence’e yanlış bilgi verdiğini söylemesinin ardından eski ulusal güvenlik danışmanı Şubat ayından görevden alınmıştı.

Kislyak, yaptırımlarla ilgili konuşmadıkları konusunda ısrar ediyor. Eski Washington Büyükelçisi Moskova’dan bu konuda talimat aldığını belirtiyor.

Kislyak, “Yaptırımları konuşmamam konusunda talimatlar aldım,yaptırımlar konusunda görüşmedik” ifadelerini kullandı.

Adalet Bakanı Jeff Sessions, FBI’ın Rusya’nın 2016 seçimlerine müuhtemel müdahalesiyle ilgili soruşturmasından, onay sürecinde Kislyak’laiki görüşmesinin ortaya çıkmasının ardından kendisini çekmişti.

Sessions, kampanyayla ilgili görüşmediklerini belirtmiş ancak Washington Post gazetesi geçen ay kampanyayla ilgili konuları görüştüklerini kaydetmişti.

Gazete, istihbarat servislerinin Kislyak’ın Sessions’la görüşmeleriyle ilgili olarak Rus üstleriyle yaptığı telefon konuşmalarını kaydettiğini belirtmişti.

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner de Kislyak’la Trump Tower’da Aralık ayında Flynn’in de olduğu bir sırada görüşmüştü.

New York Times gazetesi de Rusya’nın seçime muhtemel müdahalesini soruşturan özel savcı Mueller’ın Beyaz Saray’dan Flynn’le ilgili belgeleri istediğini yazmıştı.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.