Senatörlerden Trump yönetimine Kaşıkçı cinayeti tepkisi

Senatörlerden Trump yönetimine Kaşıkçı cinayeti tepkisi

ABD Senatosu’ndaki her iki partiden de senatörler, Trump yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının karşısında aldığı tavrına tepki gösterdi.

ABD Senatosu’ndaki her iki partiden de senatörler, Trump yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğuna girdikten sonra kaybolması karşısında bugüne kadarki tavrına tepki gösterdiler. Senatörler, Trump yönetimini, olayın araştırılması ve Kaşıkçı cinayetinden kimlerin sorumlu olduğunun ortaya çıkarılmasıyla ilgili soruşturma yapılmasına ilişkin yasaya uymamakla suçladılar.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda görevli üst düzey Demokrat isim Bob Menendez gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu son derece çirkin ve utanç verici bir durum” dedi. Menendez komisyonun, Dışişleri ve Hazine bakanlıkları yetkililerinden Kaşıkçı cinayetine ilişkin aldıkları brifingin ardından konuştu.

Geçen yıl olayın ardından kongre üyeleri, Beyaz Saray’a, cinayetin sorumlularının bulunması için 120 gün süre tanıyan Küresel Magnitsky Yasası’nı devreye sokmuşlardı. Ancak söz konusu süre geçen ay doldu.

Basına yansıyan birçok haberde, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’in, Kaşıkçı’nın ölümünden Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olduğu sonucuna vardığı belirtildi. Kapalı kapılar ardında yapılan brifinge, herhangi istihbarat yetkilisinin katılıp bilgi vermemesi de senatörlerin tepkisine neden oldu.

Güney Carolina Cumhuriyetçi Senatörü Lindsey Graham birifingin ardından “Tamamen zaman kaybıydı ve ben bunların bize anlattıklarından daha çok şey biliyorum” dedi. Graham, Beyaz Saray’ın cinayete verdiği tepki konusunda pek de tatmin olmadan toplantıdan ayrıldığını söylerken söylediklerine Demokrat Tim Kaine destek verdi.

Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Trump yönetiminin Kaşıkçı cinayetine karıştığı söylenen 17 isim belirlediğini söyledi. Ancak Rubio da “Peki onlara bu cinayeti işlemelerini kim söyledi? Prens’in bilgisi ve onayı olmadan böyle bir şeyin yapılabileceğini sanmıyorum” dedi.

Trump ise Kaşıkçı cinayetinin sorumlusunun kim olduğu sorusunun halen cevap bulmadığını söylemişti. Ancak Trump, Veliaht Prens Selman'ın açıklamalarına da inandığını belirtmişti.  Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da “Bu kabul edilemez bir cinayet. Ama Suudi Arabistan’la önemli bir ilişkimiz var bunu başarılı şekilde yürütmeye de kararlıyız. Kaşıkçı cinayetiyle ilgili gerçekler ortaya çıktıkça daha çok şey öğreniyoruz ve ilgili herkesi bundan sorumlu tutacağız.” dedi

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.