Binlerce kişi sokaklarda: Mısır'da 'Öfke Cuması'

Mısır'da Abdülfettah es Sisi hükûmetine karşı protestolar sürerken, bugün "Öfke Cuması" adı verilen bir eylem için büyük kalabalıklar sokağa çıktı.

İspanya'nın Barcelona şehrinde sürgünde yaşayan Mısırlı muhalif iş adamı Muhammed Ali'nin yanı sıra aktivistler ve muhaliflerin gösteri çağrısında bulunduğu "25 Eylül - öfke cuması" etiketi, Mısır'da Twitter'da ilk sıralarda yer aldı.

Çağrılara kentler ve köylerden olumlu yanıtlar gelmesi dikkat çekti.

Muhammed Ali'nin rejim karşıtı gösteri çağrısının ardından 20 Eylül’de başlayan eylemler, Giza ve Asyot kentlerinde dün gece boyunca devam etmişti.

Göstericiler, darbeci Abdülfettah es Sisi'nin, rejiminin milyonlarca Mısırlı'nın yaşam koşullarının kötüleşmesine yol açan prosedürlerini ve uygulamalarını kınayarak, görevden ayrılmasını talep etti.

Bazı kaynaklar protestoculara güvenlik güçleri tarafından ateş açıldığını iddia etti. 

Görgü tanıklarının ifadelerine göre, güvenlik güçleri "Ümmü Dinar" köyündeki protestoyu plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla dağıtmaya çalıştı ve protesto yürüyüşüne katılan bazı kişileri tutukladı.

Giza'daki 6 Ekim bölgesi gibi bazı bölgelerde 20 Eylül protestolarının patlak vermesinden bu yana ilk kez yeni gösteriler yapılıyor.

Adalet İnsan Hakları Direktörü Mahmud Cabir, 20 Eylül'den Çarşamba gününe kadar Mısır polisinin 200'den fazla vatandaşı tutukladığı haberini aldıklarını söylerken tutuklananların çoğunun on sekiz yaşının altında olan gençlerin ve öğrencilerin olduğunu söyledi.

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, gösterilerin birinci yılı 20 Eylül'de yaptığı açıklamada, geçen yıl Sisi karşıtı gösteri çağrısı yaptıkları gerekçesiyle tutuklu bulunan aktivistlerin serbest bırakılmasını istedi.

Geçen hafta başlayan protestolar Gize ve Kalyubiyye bölgelerinde yoğunlaştı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde protestocuların Sisi karşıtı pankartlar taşıdığı ve sloganlar attığı görülüyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

AK Partili Aktay Sisi rejimine gönderilen mesajın boyutlarını açıkladı
Foreign Policy: Sisi Mısır'ı yok etmeden önce dünya onu durdurmalı
Mısır'da gösteriler devam ediyor: 'Sisi Allah'ın düşmanıdır'

Haberler Haberleri