AK Partili Aktay Sisi rejimine gönderilen mesajın boyutlarını açıkladı

AK Partili Aktay Sisi rejimine gönderilen mesajın boyutlarını açıkladı

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Mısır ile istihbarat kanalları aracılığıyla gönderilen mesajın boyutları açıkladı.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Mısır ile istihbarat kanalları aracılığıyla gönderilen mesajın boyutları açıkladı.

Aktay, Al Jazeera tarafından yayınlanan makalesinde, "Mısır ile yaşanan anlaşmazlık, Türkiye'nin uğraştığı en önemli sorunlardan biridir" ifadesini kullandı.

Yasin Aktay, ''Akdeniz'de olup bitenlerle ilgili Sisi rejiminin pozisyonuna gelince bu tuhaf bir şey değil. Doğu Akdeniz anlaşmaları aracılığıyla, haklarından büyük bir kısmını diğer taraflar lehine feragat eden Mısır dışında her ülke, çıkarlarının en büyüğüne hizmet etmeye çalışıyor.'' yorumunda bulundu.

Aktay, ''Mısır'ın kendisini bu ikileme sürüklemesinin nedeni göz önüne alındığında, Türkiye'nin karşısında olmanın cazip geldiği açıktır. Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan, bu hususla ilgili olarak Mısır'a bir mesaj gönderdi.'' dedi.

Yasin Aktay mesajda, ''Sisi ile mevcut ihtilafların Mısır'ın böyle bir pozisyonu benimsemesini gerekli kılmadığını, bu pozisyonun Mısırlıların Akdeniz'deki haklarına zarar vereceğini, bunu yapmaya mecbur olmadıkları belirtildi'' diyerek, ''Bu mesajın hiç kesilmeyen istihbarat iletişim kanalları aracılığıyla iletildiğini'' açıkladı.

"İhtilafların olması iletişimin kesileceği anlamına gelmiyor"

Aktay, "Mısır ile ihtilafların olması, iki ülke arasında bazı alanlarda iletişimin kesintiye uğrayacağı, anlayış eksikliğine sebep olacağı, veya ortak kazanımların olmayacağı anlamına gelmediğine" işaret etti. 

''Bu, Türkiye'nin Rusya, İran ve ABD ile olan farklılıkları için de geçerlidir. Bu onların ortak çıkarları, işbirliği anlaşmaları ve ticaret alışverişleri olmadığı anlamına gelmez."

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Aktay, şöyle devam etti: "Bu mesaj yankı uyandırdı. Sisi yanlısı medyada bu konu hakkında çok tartışmalar oldu. Bazı siyasetçiler bunu Türkiye'nin nihayet Mısır'ın yanına döndüğünün bir işareti olarak yorumladılar.

"Talepler onların değil, onları finanse edenlerin"

Bu konu Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri'ye sorulduğunda, "Güzel sözler yetmez. Eylemlere bakıyoruz" cevabını verdi. Bununla Türkiye’nin Suriye, Irak ve Libya’dan çekilmesini kastediyor, ancak bu konular Mısır’ı ilgilendirmiyor. Bu talepler gerçekte onları finanse eden ülkelerin taleplerini yansıtıyor.''

Aktay, şöyle ekledi: "Bu fikre duyulan coşkuyla medya merkezi temsilcileri, Türkiye'ye kaçan siyasi muhaliflerin Mısır rejimine teslim edilmesi ve kurdukları tüm kanalların kapatılması talebinde olduğu gibi, siyasilerden önce kendi şartlarını sunmaya başladılar. Hatta bazıları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Sisi'den özür dilemesini talep edecek kadar ileri gitti.

"Bir Türk atasözü der ki 'Aç tavuk rüyasında kendini buğday ambarında görür' peki bu insanlar, Erdoğan'ın ülkelerinde gördükleri zulümden sonra kendisine sığınan masum insanları bu adaletsiz rejime teslim edeceğini görecek nasıl bir rüyaya düştüler?

Bu insanlara nasıl bir psikolojik durum hükmediyor ki Erdoğan'ın Sisi'den özür dileyeceğini hayal ediyorlar? Binlerce insanını acımasızca öldürmekten ve milyonlarca Mısırlının hayatını mahvetmekten çekinmeyen Sisi gibi bir insanın ilk etapta halkından özür dilemesi gerekirken nasıl olur da bu adama özür bildirilmesi beklenebilir?"

Yasin Aktay, ''Erdoğan'ın mesajından kastedilen, yorumlananın aksine Mısır'ın, Türkiye'ye karşı durarak Türkiye çıkarlarına zarar verebileceğini düşünmesi, ancak gerçekte kendisinden başka kimseye zarar vermeyeceğini bilmemiz ve Mısır halkına, tarihine, kimliğine ve temsil ettiği değerlere saygı duymamızdı.'' dedi.

Aktay, ''Mısır-Yunan anlaşmasının açıkça Mısır'ın çıkarına zarar verdiğini ve Türkiye'ye hiçbir şekilde zarar vermediğini'' vurguladı.

''Mevcut Mısır yönetiminin bu tür mantıksız davranışlarda bulunmasına gerek yok. Çünkü böyle yaparak halkına, tarihine ve ordusuna büyük zarar vermektedir. Mısır'ın belirlediği siyasi bir plana göre ilerlemediği açıktır. Aksine, harici direktifler tarafından yönlendiriliyor. Yatırımı teşvik eden bir ekonomik ortamın olmaması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü Türkiye'nin şu anda Sisi rejimiyle ilişki kurmasının bir anlamı yok.

Mısır'ın Sisi yönetimi altında ulaştığı durum açıkça görülüyor. -Yaygın yolsuzluk, baskı, kötü yönetim ve her alanda devlet müdahalesi-  Keyfi yasalar ekonomi için güvenli bir ortam bırakmadı."

"Bu darbenin temel amacı Mısır ekonomisine olan güveni artırmak değil, bu diktatörün iktidara gelmesini sağlamaktı. Tüm bunlar Mısır ile ilişkilerin yokluğunda kimsenin zarar görmeyeceği anlamına geliyor.''

Aktay sözlerini şöyle bitirdi: "Bugün Mısır, özgür iradeden yoksun bırakmayan, kendi politikasını uygulamasına izin veren ve Türkiye ile çıkarlarına hizmet edecek ilişkiler kurma hakkını sağlayan gerçek bir bağımsızlığa sahip değil. Bu nedenle Mısırlı politikacılar yanlış anladıkları meselelere kendilerini kaptırıyorlar. 

Mısır meselesinden oldukça uzak gündemlerin hayata geçirilmesini talep ederek, finansçılarının çıkarlarına hizmet etmeyi amaçlıyorlar. Bu sayede destekçileri nezdinde statülerini yükseltmeye çalışıyorlar.''

Kaynak: Mepa News, Arabi21

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.