Brexit zirvesi sonrası AB ülkelerinden 'duygusal' açıklamalar

Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi, İngiltere'nin ayrılma kararının onaylanması ardından açıklamalarda bulundu.

Pazar günü Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde alınan karar, İngiltere'nin 45 yıldır süren üyeliğini bitirecek süreçte önemli bir adım.

İngiltere'nin AB'den resmen ayrılmasının gerçekleşebilmesi için, anlaşmanın İngiltere Parlamentosu'nda da kabul edilmesi gerekiyor.

İngiltere'de şu ana kadar bu konuda görüş bildiren milletvekillerinin çoğu anlaşmaya karşı çıkarken, Başbakan Theresa May'in İngiliz kamuoyunu ve muhalifleri ikna çabaları sürüyor.

Anlaşmanın resmi olarak yürürlüğe girebilmesi için, Avrupa Parlamentosu tarafından da tasdik edilmesi gerekiyor.

AB Konseyi Başkanı Tusk: Sonsuza kadar dost kalacağız

Anlaşmaya verilen desteğin duyurulmasının ardından, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Bütün bunlar nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, kesin olan bir şey var; sonsuza kadar dost kalacağız" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Junker: Bugün hüzünlü bir gün

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker ise "Bugün hüzünlü bir gün" değerlendirmesinde bulundu.

Junker, anlaşma hakkında "Bu anlaşma İngiltere ve AB için en iyi anlaşma. Bu anlaşma mümkün olan tek anlaşma" ifadelerini kullandı.

Almanya: İngiltere'nin ayrılışı trajik

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Karmaşık duygulara yol açan tarihi bir zirve ve tarihi bir gün olduğunu söylemek mümkün. 45 yıl sonra İngiltere'nin AB'den ayrılıyor olması trajik, ancak İngiliz halkının kararına saygı duymak zorundayız. Bu açıdan baktığımızda, bir ayrılık anlaşmasına ve İngiltere ile gelecekteki bağlar üzerine siyasi bir anlaşmaya varmış olmamız önemli" dedi.

Merkel, İngiltere Parlamentosu'nda anlaşmanın reddedilmesi halinde ne olacağına ilişkin soruya, "Bu yanıt veremeyeceğim, spekülatif bir soru. Bu zamana kadarki müzakereler zorlu oldu. Şu anki ve gelecektekilerle ilgili ise kendimize 'İstek varsa, bir yolu da vardır' sözünü şiar edinmeliyiz." cevabını verdi.

Fransa: AB'de reform ihtiyacı ortaya çıktı

Daha önceki açıklamalarında reform ihtiyacını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Brexit, AB'nin reform edilmesi ihtiyacını ortaya koydu" diyerek bu talebini yineledi. Macron "Bugün mutlu bir gün değil" diye ekledi.

Hollanda: B planı yok

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin AB'den ayrılıyor olmasının "üzücü bir durum" olduğunu ifade ederek, "Alkış ya da çiçek yoktu ve herkes, bunun üzücü bir gün olduğunu söylüyor" dedi.

"B planının olmadığını" söyleyen Mark Rutte, "Masada olan anlaşma bu. İngiltere Parlamentosu'ndan geçmeme ihtimalini düşünmek istemiyorum, çünkü Başbakan Theresa May'e ve İngiliz halkının bilgeliğine güvenim tam" diye konuştu.

"Yapılabilecek en iyi anlaşma bu"

Rutte, "Eğer İngiltere'de bu anlaşmaya 'Hayır' demenin daha iyi bir sonuç doğuracağını düşünen varsa yanılıyorlar. Hem Avrupa Birliği hem de İngiltere için yapabileceğimizin en iyisi bu" ifadesini kullandı.

Kaynak: BBC, Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Brexit'te 'yeniden referandum' için 1 milyon imza
Brexit anlaşması: İngiltere'yi önümüzdeki günlerde neler bekliyor?
İngiltere ve Avrupa Birliği arasındaki Brexit anlaşması onaylandı

Haberler Haberleri