"Filipinler ATAK helikopterden vazgeçiyor"

Filipinler Hava Kuvvetleri'nin, Türk yapımı ATAK helikopterlerini almaktan vazgeçeceği öne sürüldü.

Filipinler Hava Kuvvetleri'nin, Türk yapımı ATAK helikopterlerini almaktan vazgeçeceği öne sürüldü.

Filipinler’de faaliyet gösteren MaxDefense Philippines’in aktardığına göre, Filipin Hava Kuvvetleri T129 Atak tedarikinden vazgeçti. Duruma gerekçe olarak, Türkiye’nin T129 Atak helikopterinde kullanılan, ABD ve İngiltere’den tedarik edilmesi gereken motor ve aviyonik sistemlerde sorun yaşaması gösterildi.

Haberde, bu sorunlardan dolayı Filipinler'in T129 Atak yerine Amerikan üretimi savaş helikopterlerini tercih ettiği belirtildi.

Defence Turk'ün haberine göre, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Mayıs 2020’de,  Filipinler Hava Kuvvetleri’nin taarruz helikopteri ihtiyacına yönelik olarak TUSAŞ üretimi T129 ATAK helikopteri tedarik edeceklerini açıklamıştı. Lorenzana, Filipinler Hava Kuvvetleri’nin ABD yapımı helikopterlerin tedarikinden vazgeçmelerinin nedeninin Türk firmanın sunduğu saldırı helikopteri T129 ATAK’ın aynı verimi daha uygun maliyete sunacağını ifade etmişti.

T129 Atak Helikopteri

Filipinler'den yapılan son resmi açıklama, Bakan Lorenzana'nın açıklaması olduğu için, ülkenin ATAK helikopterinden vazgeçtiği bilgisi de henüz bir iddia düzeyinde.

T129 Atak helikopterinde motor olarak Rolls–Royce ve Honeywell ortaklığıyla geliştirilen, 2 adet 1014 kW gücünde, LHTEC-CTS800-400A kullanılıyor. Birleşik Krallık merkezli Rolls–Royce ve ABD merkezli Honeywell ortaklığıyla geliştirilen motorun ihracat için tedarikinde sorun yaşandığı bir süredir ifade ediliyor.

Türkiye bu bağlamda dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak için TEI ana yükleniciliğinde TS1400 turboşaft motoru üzerinde çalışmaya devam ediyor. ABD’nin bu noktada Türkiye’ye karşı örtülü bir ambargosu olduğu yetkililerce ifade belirtiliyor ve yerli çözüm vurgusu yapılmaya devam ediliyor.

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

ABD'den izin çıktı: Türkiye Filipinler'e T129 ATAK ihraç edecek
Filipinler T-129 ATAK'ta ısrarcı
ABD yerine Türkiye'yi tercih etti: Filipinler 6 adet Atak helikopter alacak

Haberler Haberleri