ABD yerine Türkiye'yi tercih etti: Filipinler 6 adet Atak helikopter alacak

ABD yerine Türkiye'yi tercih etti: Filipinler 6 adet Atak helikopter alacak

Türkiye ile ABD’nin rekabet ettiği Filipinler Hava Kuvvetleri’nin Taarruz Helikopteri Projesinde ibre Türkiye’yi gösteriyor.

Türkiye’den altı adet T129 ATAK taarruz ve taktik keşif helikopteri tedarik etmesine ilişkin niyet Kasım 2019’da kamuoyuyla paylaşılmıştı. Filipinler ile Türkiye arasında bu konuda bir anlaşma imzalanmamışken ABD, Filipinler taarruz helikopteri tedarik programı için iki ayrı helikopter teklif etti.

c4defence'ın aktardığına göre, Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Malacanang’da katıldığı bir basın toplantısında konuyla ilgili, T129 ATAK helikopterinin AH-1Z Viper’a göre maliyet etken bir çözüm olduğunu belirtti. Bakan Lorenzana, ABD ile Filipinler arasındaki siyasi ilişkilerin uyumlu olduğunu ve TUSAŞ’ın teklif ettiği T129 ATAK’ın aynı fiyat performans açısından daha uygun olduğunu ifade etti.

Konunun detayını da açıklayan Bakan Lorenzana, tedarik programı için 258 milyon ABD Doları bütçe ayırdıklarını, ABD helikopteri tedarik etmeleri halinde ancak bir veya iki helikopteri envanterlerine katabileceklerini açıkladı. Bakan, iki yerine altı adet T129 ATAK'ı tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

ABD, AH-64E Apache Guardian veya AH-1Z Viper taarruz helikopterlerinin Filipinler’e olası satışına onay vermişti. AH-64E'lerin Filipinler'e maliyeti 1,5 milyar doları, Viper helikopterlerinin satış tutarı ise 450 milyon doları olarak belirlenmişti.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.