Taliban'dan 'ABD'nin Afganistan işgalinin 17. yılı' açıklaması

Taliban, ABD öncülüğündeki NATO koalisyonunun Afganistan'ı işgalinin 17. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

Taliban, ABD'in Afganistan'ı işgalinin 17. yılı sebebiyle bir açıklama yayınladı.

Grubun resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan'ın ABD öncülüğündeki NATO askeri koalisyonu tarafından işgal edildiği, ülkenin hava ve kara dokunulmazlığının ihlal edildiği" vurgulandı.

Taliban'ın açıklamasının ilgili kısımları:

- "Görünüşte işgal, Afganların ne dahil ne haberdar olduğu, ne de Amerikalıların gayrimeşru bir işgale akla ve mantığa uygun bir temel oluşturabilecek bir delil sunabildiği 11 Eylül olaylarının sakat bahanesiyle başladı. Bu esnada, barış ve istikrarın sağlanmasıyla gruplar arası anarşizm ve iç savaştan henüz kurtulan ülke topraklarının yüzde 95'inde İslami sistem uygulanıyordu."

- Taliban, ABD'nin ülkeye "istikrar, uyuşturucunun ortadan kaldırılması, Afganların istediği bir hükümet sisteminin kurulması" gibi söylemlerle girdiğini, ancak yaklaşık 20 yılın ardından ülkenin altüst olduğunu, ülkede barış, istikrar ve normal hayatın oluşamadığını, işgalden önce "İslam Emirliği" tarafından minimize edilen uyuşturucu üretiminin tekrar rekor kırdığını belirtiyor. Bunun yanı sıra "Afganların istediği bir hükümetin" kurulmadığı, bunun yerine "yolsuz, yalancı ve kaos getiren" bir yönetimin tesis edildiği ifade ediliyor.

- Grup, ülkede sivil yaşam alanlarına yönelik bombardımanın günlük bir rutin halini aldığını, "Amerikalı işgalciler tarafından etnik farklılıkların kışkırtıldığını", gençlerin "Batılı ahlaksızlıklarla" bozulduğunu öne sürüyor.

- Taliban açıklamasının mevcut gündeme temas eden en önemli bölümü, grup tarafından ABD'nin barış görüşmelerine net bir şart koşulması. Taliban, ABD işgalini kınayarak yabancı güçlere ülkeyi terk etme çağrısını yineliyor. Taliban'a göre şartsız bir çekilme "meselenin gerçekçi ve tam çözümü için İslam Emirliği'nin tekraren ifade ettiği yegane geçerli ve rasyonel yol" niteliğinde. Gruba göre aksi takdirde Afganlar Taliban çatısı altında "işgalcilere" karşı savaşa devam edecek.

Söz konusu yayında kullanılan dil, akademik çalışmalara orijinal haliyle kaynaklık edebilmesi için olduğu gibi aktarılmıştır.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Taliban'dan seçimlerde aday olan savaş ağasına suikast
Taliban’dan Afganistan’da askeri üsse saldırı: 17 asker öldü
Taliban, Birleşmiş Milletler'i yalanladı

Haberler Haberleri