'Tecavüz, kölelik, işkence': Libya yabancı savaşçıların tehdidi altında

Nisan 2019'da Hafter güçlerinin Libya genelinde başlattığı saldırılara katılan çeşitli yabancı savaşçılar ve özel askeri şirketlerin ülkede ciddi güvenlik sorunları oluşturduğu belirtildi.

Nisan 2019'da Hafter güçlerinin Libya genelinde başlattığı saldırılara katılan çeşitli yabancı savaşçılar ve özel askeri şirketlerin ülkede ciddi güvenlik sorunları oluşturduğu belirtildi.

Yoğun çatışmaların ateşkes anlaşmalarıyla dindirilmesinin ardından halen Libya'da varlık gösteren yabancı savaşçılar ve paralı askerler ülke istikrarını baltalayan en önemli etkenlerden biri oldu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne sunulan bir raporda Libya'nın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın Wagner paralı askerlerinin de içerisinde bulunduğu çeşitli özel askeri şirketlerden ciddi güvenlik tehditleriyle karşı karşıya olduğu bilgisine yer verildi.

Wagner gibi oluşumlarda sistematik işkence uygulamaları yaygın

Raporda ayrıca, yabancı askerler ve özel askeri şirketler, muhalif saflardaki kişileri sistematik olarak yasa dışı bir şekilde gözaltına almakla ve işkence yapmakla suçlandı.

Dahası raporda, paralı askerlerin çeşitli bölgelere mayın yerleştirdiği ve bu mayınların da sivillerin hayatını riske atabileceğine değinildi.

Öte yandan raporda, özellikle göçmenlerin kölelik, tecavüz ve işkence gibi ağır insan hakları ihlallerine maruz kaldığına dikkat çekildi. Ülkede bazı bölgelerde, insan tacirleri tarafından yönetilen gözaltı merkezlerinin bulunduğunun belirtildiği raporda, bu merkezlerde göçmenlerin darp edildiği, köle olarak kullanıldığı, kasten aç bırakıldığı bildirildi.

Dünyanın Ukrayna'daki krize odaklandığı bir dönemde Libya'da da bir çatışmanın daha başlayabileceği tahmin ediliyor.

Ukrayna'daki savaşla meşgul olan Rusya'nın, Libya'nın doğusunda başta Halife Hafter olmak üzere arka çıktığı figürlere desteğinin azalacağı, bunun da sahada dengeyi değiştirebileceği düşünülüyor.

Öte yandan kısa bir süre önce Rusya'nın Libya'daki askeri unsurlarını Ukrayna'ya kaydırdığı ifade edilmiş ancak iddia bağımsız kaynaklarca doğrulanamamıştı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Araştırma: Cambridge Üniversitesi köle ticaretinden gelir elde ediyordu
Mısır Libya'nın yeniden inşasında yer alacak
Başağa'nın blokaj hamlesi sonrası Libya'da petrol üretimi düşüyor

Haberler Haberleri