Seyfulislam Kaddafi kimdir?

Seyfulislam Kaddafi kimdir?

Seyfulislam Kaddafi kimdir?

Seyfulislam Kaddafi 25 Haziran 1972'de Libya'nın başkenti Trablus'ta doğdu. Babası Muammer Kaddafi (1942-2011) 1969'da darbeyle iktidarı ele geçirmişti ve 2011'e kadar Libya'yı yönetecekti. Annesi Safiye Farkaş (1952-) ise Muammer Kaddafi'nin ikinci eşi olup Kaddafi'yle 1970'te evlenmişti.

Eğitimi ve gençlik yılları

Seyfulislam Kaddafi 1994'te Trablus'taki Fetih Üniversitesi'nden mühendis olarak mezun oldu. 2000'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da iktisat alanında yüksek lisansını tamamladı.

Babasının himayesinde Libya'da lüks bir hayat süren Seyfulislam Kaddafi 2000'li yıllarda resme merak sardı ve Libya'da resim sergileri açtı.

Seyfulislam Kaddafi 2003'te Filistin sorununa çözüm üretmek amacıyla oluşturduğunu belirttiği "İsratin" projesiyle gündeme geldi. Bu projeye göre İsrail ve Filistin "İsratin" ismiyle Kudüs başkentli federal ve seküler bir devlette birleşecek, Filistinli mülteciler Filistin'e dönecek, Yahudiler ve Filistinliler bir arada yaşayacaktı. 

2008'de babasının veliahtı olduğu iddialarını reddederek Libya'yı yönetmek gibi bir amacının olmadığını belirtti.

Libya devrimi sırasında

2011'de Libya'da Arap Baharı başladığında Seyfulislam Kaddafi önceki apolitik imajından oldukça farklı bir şekilde Kaddafi güçlerinin askeri bir kumandanı ve aynı zamanda Kaddafi güçleri adına yabancı basına siyasi açıklamalarda bulunan bir isim şeklinde ortaya çıktı.

Seyfulislam Kaddafi'nin açıklamalarında Libya'daki gelişmeleri "İslamcı fanatik teröristlerle savaşıyoruz" vurgusuyla sunmaya çalışması dikkat çekti. Seyfulislam Kaddafi kendisinin ve ailesinin A, B ve C planlarının Libya'da yaşamak ve ölmek olduğunu belirtti.

Seyfulislam Kaddafi'nin 2011'de savaş esnasında bir Türk kanalıyla röportajı

27 Haziran 2011'de Uluslararası Ceza Mahkemesi Seyfulislam Kaddafi hakkında Libya'da sivillere karşı savaş suçu işlediği gerekçesiyle yakalama kararı çıkarttı.

Yakalanması

Libya İç Savaşı'nın ilk aşamasının Kaddafi güçlerinin yenilgisi ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle sonuçlanmasının ardından Seyfulislam Kaddafi 19 Kasım 2011'de ülkenin güneyinde Zintan milislerince yakalandı. Hapsedilen Kaddafi'nin yargılanmasına başladı.

Libya'da 2014'te ikinci iç savaşın başlamasının ardından Seyfulislam Kaddafi'nin tutulduğu Zintan Trablus'taki hükümetin denetiminden çıktı. 2015'te Seyfulislam Kaddafi "işlediği savaş suçları" gerekçesiyle Trablus'ta gıyaben idam cezasına çarptırıldı.

10 Haziran 2017'de Seyfulislam Kaddafi Zintan'da serbest bırakıldı. Serbest bırakılmasında çeşitli pazarlıkların gerçekleştiği iddia edildi.

Yeniden siyasi arenada

Seyfulislam Kaddafi 22 Mayıs 2018'de gelecek Libya seçimlerine 'Libya Halk Kurtuluş Cephesi'nin lideri olarak katılacağını duyurdu. Libya Halk Kurtuluş Cephesi Aralık 2016'da Muammer Kaddafi yanlılarınca kurulmuştu.

2021'de yabancı basına çeşitli röportajlar veren Seyfulislam Kaddafi Libya'yı yönetmeye talip olduğunu açıkladı ve babasını savunan açıklamalarda bulundu. Seyfulislam Kaddafi 24 Aralık 2021'de gerçekleştirilecek olan Libya cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.