Sıcaklıkların 50 dereceyi bulduğu Irak'ta elektrik krizi halkı sokağa döktü

Sıcaklıkların 50 dereceyi bulduğu Irak'ta elektrik krizi halkı sokağa döktü

Irak'ta kendi elektriği kesik olan halk ayrıcalıklı muamele görüp elektrikleri kesilmeyenlerin olduğunu öğrenince sokağa döküldü. Protestolarda polisin ateş açması sonucu ölenler oldu.

Irak'ın güneyinde elektrik kesintileri nedeniyle büyük halk protestoları düzenlendiği, Irak polisinin göstericilere ateş açması nedeniyle ölümlerin meydana geldiği belirtiliyor.

Irak'ın orta ve güney kesimlerinde hava sıcaklığının 50 dereceyi bulduğu bir dönemde uzun süreli elektrik kesintileri yaşanması Irak halkının tepkisini çekiyor.

Elektrik dağıtımında ayrıcalık yapıldığı iddiası

Halk devletin elektrik kesintileri konusunda gerekli çalışmaları yapmamasına tepkili. Dahası halkı asıl kızdıranın elektrik dağıtımında bazı kimselere ayrıcalık tanındığının ortaya çıkması olduğu belirtiliyor.

Halkın büyük bir kesimi elektrik kesintilerinden etkilenirken, idari görevde bulunanların ailelerinin ve akrabalarının, Şii mollaların evlerinde ayrı ve paralel bir dağıtım sistemiyle elektriklerinin hiç kesilmediği, bu ayrıcalıklı sayılan kesimlere devletin sürekli elektrik sağladığı ortaya çıkmıştı.

Irak'ın güneyine yayılan protestoların Basra, Semave, Nasıriye şehri merkezli Zi Kar ve Amara şehri merkezli Meysan illerinde yoğunlaştığı gözlemleniyor.

Polisin göstericilere açtığı ateş sonucu halktan ölenler var

Ülkenin elektrik altyapısının geliştirilmesiyle devletin ilgilenmesini ve ayrıcalıklı tüketiciliğe son verilmesini isteyen protestoculara polisin açtığı ateş sonucunda pek çok kişinin öldüğü aktarılıyor, protestolar sürüyor.

Bir dönem elektrik kesintileri Türkiye'den daha azdı

1991 öncesinde elektrik arzında ve kesintilerin yaşanmamasında Türkiye'den iyi durumda olan Irak'ta 1991'den bu yana elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Ocak-Şubat 1991'de Körfez Savaşı esnasında ABD ve müttefikleri Irak'ı çok yoğun biçimde bombaladığında elektrik altyapısını kasten hedef almış ve tüm ülkede elektrikler kesilmişti.

Körfez Savaşı'nın Mart 1991'de bitmesinin ardından Irak yönetimi elektrik altyapısının tamirine girişmiş ancak Irak'a uygulanan ambargonun da etkisiyle elektrik arzını eski kalitesine ulaştırılamamış, ülkede elektrik kesintileri artık kalıcı bir boyut almıştı.

2003'te yaşanan savaş ve işgalin ardından Irak'ta uzun yıllar evlere günde sadece birkaç saat elektrik verilmişti.

Özellikle Irak'ın güneyinde elektrikte arz ve talep dengesinin tutturulmasında halen 2003 öncesine ulaşılamadığı aktarılıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.