Şii imam: Asrımızda Huseyn'in temsilcisi Esed'dir

Şii imam: Asrımızda Huseyn'in temsilcisi Esed'dir

Suriye'nin başkenti Şam'da Şiilere ait bir türbenin geri alınması sonrası Şii bir imam, Beşar Esed'e müteşekkir olduklarını ifade etti.

Suriye'de rejimin, muhaliflere karşı yürüttüğü savaştaki en önemli müttefiklerinden birisi İran. İran'ın rejime yönelik para ve silah yardımlarının yanısıra Devrim Muhafızları da resmi olarak ülkede bulunuyor. İran'ın, dünyanın dört bir tarafından Şiileri de savaşmak için bölgeye getirdiği biliniyor.

Resmi inancı Şiilik olan İran'ın bu hamleleri, doğal olarak siyasi ve askeri etkisinin yanında dini etkiler de oluşturuyor. Şii milislerin ve İranlı subayların yoğun etkinlik gösterdiği bölgelerde Şii inanışının yayıldığı görülebiliyor. İran'ın devlet politikası olarak bunu uyguladığı, kuvvet bulundurduğu bölgelerde eğitim ve kültür faaliyetleriyle Şii inanışını yaydığı ifade ediliyor.

İran'ın ve Şii milislerin ifadesine göre bölgedeki varlık gayeleri "türbeleri ve Hüseyniyeleri korumak". Ancak bu yapıların bulunduğu bölgeler, rejim tarafından ele geçirildiğinde yerel halk göçe zorlanarak genellikle Şii milislere teslim ediliyor. Görüntülerde, Şii bir din adamının ve rejime bağlı silahlı unsurların, bir anlaşma sonucu rejimin eline geçen Derayya'da Seyyide Sukeyne türbesinin hemen önünde durduğu görülebiliyor.

Videoda görülen Şii imamın, Beşar Esed'e ve kardeşi Mahir Esed'e teşekkür ettiği, Beşar Esed'ten "asrımızda Hüseyin'in temsilcisi" olarak bahsettiği görülüyor.

 


Saldırılarda zarar gören Seyyide Sukeyne türbesi...

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.