Şii lider Hazali: Bağdat yönetiminin sessizliği Türk saldırganlığına cesaret veriyor

Şii lider Hazali: Bağdat yönetiminin sessizliği Türk saldırganlığına cesaret veriyor

İran destekli Şii grup Asaib Ehli-l Hak'ın lideri Kays Hazali, Türkiye'nin Irak topraklarında PKK'ya yönelik operasyonlara Irak hükümetinin sessiz kalmasını kınadı.

Irak'ta İran'ın en fazla destek verdiği Şii grupların başında gelen Asaib Ehli-l Hak'ın lideri Kays el-Hazali Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde PKK'ya yönelik SİHA saldırılarına değinerek “Türk saldırganlığına karşı Bağdat yönetiminin sessizliği utanç verici.” dedi.

Hazali sözlerini "Uzun yıllardır Irak topraklarını hedefleyen Türk saldırganlığının son örneği Sincar'daki saldırıdır. Bağdat yönetiminin bu sessizliği Türk saldırganlığına cesaret veriyor." dedi.

Geçtiğimiz günlerde de Irak'ta İran destekli başka bir Şii oluşum olan Nuceba Hareketi, Türkçe bir video ile Türkiye'yi tehdit etmişti. 

Asaib Ehli-l Hak ve Nuceba Hareketi örgütleri pek çok ortak noktaya sahip. İki örgüt de İran tarafından desteklenen ve İran'a bağlı olduğu bilinen, Haşdi Şabi çatı örgütü kapsamında Suriye ve Irak savaşlarına dahil olan, Sünnilere yönelik hak ihlalleriyle suçlanan Iraklı Şii silahlı gruplar kapsamında bulunuyor.

Geçmişte Sadr Hareketi'nde bulunan Kays Hazali, 2004 yılında bu grupla yaşadığı ihtilaflar sonucu kendisinin liderlik ettiği Asaib Ehli-l Hak'ı kurarak bu grubundan ayrılmış ve İran ile daha da yakınlaşmıştı.

Haşdi Şabi'nin son dönemde Irak'ın kuzeyinde PKK ile giriştiği ve İran destekli olduğu belirtilen ortaklık dikkat çekiyor.

Bu kapsamda PKK, Haşdi Şabi'nin Erbil merkezli Irak Kürt Özerk Bölgesi ile yaşadığı sorunlarda Haşdi Şabi'yi desteklerken Haşdi Şabi de Türkiye'ye karşı PKK'yı destekliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.