Şii Lider Maliki'den İran'a Övgü Sünni Politikacılara Suçlama

Şii Lider Maliki'den İran'a Övgü Sünni Politikacılara Suçlama

Irak'ın eski başbakanı Nuri el Maliki, ülkedeki Sünnilerin marjinalleştirilmesi iddialarının sadece bir retorik olduğunu iddia etti ve Şii milis grupları övdü.

IŞİD'in güçlenmesi ve mezhep savaşının bu denli yayılmasını Maliki'nin İran yanlısı politikalarının gerçekleştirdiğini düşünüyorlar. 

Irak'ın eski başbakanı ve önemli Şii figürlerden bir olan Nuri el Maliki, IŞİD'e karşı çatışmalarda İran'ın rolünü savunduğu röportajında, Irak'taki Sünni politikacıları da teröristlerle yanyana durmak ve yolsuzluklara karşı yapılan protestoları güç elde etmeye yönelik bir fırsata çevirmek ile suçladı. Maliki, İran televizyonu El Alem'e verdiği geniş röportajında Irak hükümetini reforma ve yolsuzluğa karşı mücadeleye çağıranların, bu slogan altında hükümeti felç etmeye ve gücü ele geçirmeye çalıştıklarını iddia etti. Bununla birlikte Maliki, kendisine muhalif kesimlerin de ülkede terörün yaygınlaşmasının ve kamu düzeninin bozulmasının farkına varmayan kimseler olduğunu söyledi. 

Bağdat'ta geçtiğimiz süreçte yaşanan protestoların ardından Şii lider Mukteda el Sadr'a bağlı binlerce destekçi Bağdat'daki yüksek korumalı Yeşil Alan'a girmişlerdi. Salı günü yaptığı röportajda Maliki, rakibi olan Sadr yanlısı politik hareketi eleştirdi ve onları ülkedeki iktidarı devirmeye çalışmakla suçladı. 


Sadr yanlısı protestocular meclis binasına girmeyi başarmışlardı

Dava Partisi genel sekreterliğini yapan Maliki, 2006-2014 tarihleri arasında başbakanlık görevini üstlendi. 2014 yılındaki seçimlerde en fazla oy alan partinin lideri olmasına rağmen politik muhalifleri ve Şii liderler tarafından üçüncü kez yönetime gelmesi engellenmişti. Pek çok Iraklı, Maliki'yi IŞİD'in ülkede güç kazanmasına neden olan politikalar yürütmekle suçluyorlar.

Maliki'nin Dava Partisi'nden mevkidaşı olan Haydar el Abadi, Şii, Sünni, Kürt muhalifler ve ABD desteği ile yönetime gelmişti. Maliki, başbakan yardımcısı olarak atanmış ancak geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan büyük protestolar nedeniyle el Abadi, Maliki'yi bu görevinden de uzaklaştırmıştı. O dönemden bu yana Maliki ile muhalifleri arasındaki tansiyon oldukça yükselmişti.

"Sünniler ve Şiiler arasından güvensizlik, bedeni yiyen bir kurt gibi"

Maliki röportajında Iraklı Sünnilerin kardeşleri ve partnerleri olduklarını, Sünniler ve Kürtler olmadan bir barışın olamayacağını belirtti. Maliki ayrıca röportajında, tarafların birbirlerine daha fazla güven duyması gerektiğini ve bu konudaki eksikliğin 'bedeni yiyen bir kurt' gibi olduğunu söyledi. Maliki, Irak Sünnilerinin ötekileştirildiklerini reddetti ve Sünni politik liderleri 'terörizmi' desteklemekle suçladı. 

"Sünnilerin marjinalleştirildikleri iddiası sadece bir retorik"

Açıklamasında Maliki, "Sünnilerin marjinalleştirildikleri iddiası sadece bir retoriktir. Yeni Irak'a karşı olan politik ve bölgesel güçler, Sünnilerin ötekileştirildikleri iddiasını kendi emellerini uygulamak için bir plan dahilinde kullanıyorlar." dedi. Bununla birlikte eski Sünni hükümet bakanlarının bazılarının terörizmi desteklediklerini belirterek, "O insanlar gündüzleri hükümeti destekliyorlar ancak geceleri teröristleri destekliyorlardı. İşte bunlar yaşandı, bu bir marjinalleştirme değildir."


Nuri el Maliki ve İran dini lideri Ali Hamaney

Önemli Sünni liderleri terörizme destek vermek ve işbirliği yapmakla suçlayan Maliki, İran tarafından Irak'ta kurulan ve desteklenen milis grupları da övdü. Bu grupların en başında ise Haşdi Şabi olarak bilinen ve yoğun insan hakları ihlalleri ile gündeme gelen yapı geliyor. 

Şii milis grupların ulusal orduya dahil edilmesi

Maliki bu grupları Irak'ın geniş alanlarının IŞİD'den alınması için hayati role sahip güçler olarak tanımladı ve yakın dönemde ulusal askeri yapılara dahil edilmeleri gerektiğini belirtti. 

Böyle bir adımın Irak ulusal Ordusu'nu dönüştürmeyeceğini ancak, Irak'ın içinde bulunduğu sorunlarla mücadele etmesinin önünü açacağını belirtti. Maliki ayrıca, hiç bir ülkenin yada kesimin İran kadar Irak'ın yanında durmadığını vurguladı ve İran'ın hem para hem de can vererek mücadele ettiğini söyledi. Bu kadar yakın ilişkilere rağmen İran'ın Irak'ın iç işlerine müdahale etmediğini ileri sürdü. 

Maliki, Suudi Arabistan'ın dini yapısına eleştiriler yöneltti. Suudi Arabistan'ın bölgede terörizmi ve mezhepçiliği yaygınalştırdığını belirtti. Bütün bu faktörlerin de Irak'ta milis grupların güçlenmesi sonucunu ortaya çıkardığını iddia etti. 

"Kürtlerin bağımsızlık talebi haklı değil"

Olası bir bağımsızlığın Kürt bölgesini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Maliki, Kürtlerin bağımsızlık taleplerinin haklı olmadığını ifade etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.