Silahlı hareketlerin yükselişi: Afrika dünyada 'terör' riskinin en yüksek olduğu kıta

Silahlı hareketlerin yükselişi: Afrika dünyada 'terör' riskinin en yüksek olduğu kıta

Silahlı hareket ve yapıların gücünü artırdığı Afrika kıtası, "dünyada terör riskinin en yüksek olduğu kıta" olarak niteleniyor.

Silahlı hareket ve yapıların gücünü artırdığı Afrika kıtası, "dünyada terör riskinin en yüksek olduğu kıta" olarak niteleniyor.

Küresel risk analizi konusunda uzman bir kuruluş olarak bilinen Verisk Maplecroft tarafından yapılan araştırmaya göre, dünya üzerinde "terörizm yönünden en riskli bölgeler" olarak nitelenen 10 ülkeden 7'si Afrika'da bulunuyor.

Son 3 aylık dönemde kıta genelinde "terör" bağlantılı olarak tasnif edilen saldırıların yüzde 13 artış gösterdiği rapor ediliyor. Verisk Maplecroft'un analistleri, çalışmaları sonucunda ulaştıkları bulguların, bölgede yer alan hükümetler için büyük bir endişe kaynağı olacağını kaydetti.

Analistlerden Alexandre Raymakers, özellikle Sahraaltı Afrika'da silahlı grupların faaliyetlerinin artmasını beklediklerini kaydetti.

Afrika'da riskli bölgeler ise şöyle listelendi:

Mali ve Burkina Faso

Batı Afrika'da El Kaide varlığının merkezi olan Mali, aynı zamanda Afrika'nın Afganistan'ı olarak niteleniyor. El Kaide son yıllarda Mali'nin güney komşusu Burkina Faso'da da etkin olarak faaliyet gösteriyor.

El Kaide'nin yanı sıra IŞİD de son süreçte, özellikle Mali-Nijer ve Burkina Faso-Nijer sınırında etkin durumda.

Nijer

Nijer son süreçte IŞİD'in etkinliğini hızla artırdığı bir bölge niteliğinde. IŞİD Nijer'in hem batı kesiminde ve Mali sınırında, hem de güneydoğu kesimindeki Çad Gölü bölgesi yakınlarında faal durumda.

Batı Afrika'da El Kaide IŞİD rekabeti

Somali

Somali, Afrika'da El Kaide'nin en köklü faaliyet merkezlerinden. El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab, Somali'de geniş bölgeleri kontrol altında tutarken, Doğu Afrika genelinde, özellikle Kenya'daki saldırılarını da artırmış durumda. IŞİD de Somali kuzeyinde sınırlı varlık gösteriyor.

Mozambik

Gaz zengini bölgenin kuzeydoğusu son süreçte IŞİD'in artan etkinliğine sahne oluyor. IŞİD buradaki Cabo Delgado bölgesinde bazı yerleşimleri ele geçirmeyi başarırken, yapılanmanın gücü de artıyor.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti

IŞİD'in gücünü artırdığı bir diğer ülke de Kongo Demokratik Cumhuriyeti. Bölgenin doğu kesiminde ve Uganda sınırında varlık gösteren IŞİD, sosyo-ekonomik koşullar paralelinde kendisine üye bulabiliyor.

IŞİD'in Afrika'daki yapılanmaları

Kamerun

Kamerun bölgede IŞİD'in artan etkinliğine sahne olan bir diğer ülke. Burada Nijerya ve Çad üzerinden IŞİD'in yayılım gösterdiği göze çarpıyor.

Tüm bu bölgelerin yanı sıra Mısır, Cezayir, Tunus, Nijerya, Libya, Fildişi Sahili gibi, Afrika kıtası genelindeki birçok ülkede silahlı grupların güç kazandığı göze çarpıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.