SIPRI: Nükleer savaş riski arttı

SIPRI: Nükleer savaş riski arttı

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü, devletlerin nükleer cephanelerini modernize etme çabalarının arttığını açıkladı.

Dünyadaki nükleer silah sahibi ülkelerin bunları modernize etmeyi sürdürdüğünü belirten Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) uzmanları, nükleer savaş riskinin arttığına dikkat çekti. 

Dünyadaki toplam nükleer silahların yüzde 92'sini elinde bulunduran Washington ve Moskova'nın Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması-3'ü (START-3) esas alarak ve azaltma konusunda tek taraflı adımlar atarak stratejik silah rezervlerini azalttığını kaydeden SIPRI, "İki ülke arasındaki siyasi ve askeri ihtilaflar dikkate alındığında ülkelerin nükleer silahlarını azaltmaya devam etme olasılığı giderek azalıyor" ifadelerini kullandı.

2019 başında ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'den oluşan dokuz ülkenin yaklaşık 13.9 bin nükleer savaş başlığına gerilediği ve bu rakamın 2018 başında 14.5 bin olduğu anımsatılan raporda, "2018'de nükleer başlık sayısının azalmasına rağmen nükleer silah sahibi tüm ülkeler, nükleer cephaneliklerini modernize etmeyi sürdürüyor. Çin cephaneliğini büyütüyor, Hindistan ve Pakistan, nükleer silah üretme kapasitelerini cephaneliklerinin kapsamını önümüzdeki 10 yıl içinde belirgin derece artıracak şekilde geliştiriyor. Kuzey Kore ve İsrail gibi bazı ülkeler ise şeffaf bir politika izlemiyor" dendi.

ABD ve Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğine, START-3'ün 2021 yılında sona ereceğine ve anlaşmayı uzatmaya yönelik müzakerelerin henüz başlamadığına da dikkat çeken SIPRI uzmanları, bu veriler ışığında dünyada nükleer savaş olasılığının arttığını vurguladı. 

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.