Sırbistan-Kosova sınırında 'plaka' gerginliği büyüyor

Sırbistan-Kosova sınırında 'plaka' gerginliği büyüyor

Sırbistan ve Kosova sınırında iki ülkenin birbirlerinin plakasını tanımamasından doğan gerginliğin çatışmaya dönmek üzere olduğu belirtiliyor.

Sırbistan'ın ülkeye giren Kosova plakalı araçların plakalarını kaldırmasına misilleme olarak Kosova'nın da ülkeye giren Sırbistan plakalı araçların plakasını kaldırmasıyla Balkanlar'da gerilim yeniden arttı.

1998-1999 döneminde Sırbistan'ın Kosovalı Müslümanlara soykırım uyguladığı kanlı bir savaşla Kosova Sırbistan'dan fiilen ayrılmış, 2008'de de bağımsızlığını ilan etmişti.

Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmediğinden bu ülkenin plakalarını tanımıyor, Kosova'dan Sırbistan'a giren araçların plakalarını kaldırıp Sırp plakaları satın almalarını emrediyordu.

Kosova'nın misliyle cevabı gerginliği artırdı

Kosova yönetimi bu uygulamaya misliyle cevap vereceğini belirterek Sırbistan'dan Kosova'ya giren araçların plakalarının tanınmayıp kaldırılmasını isteyeceğini, bu araçlara Kosova plakaları satın almalarını zorunlu yapacağını duyurmuştu. Bu kararın uygulamaya girmesi üzerine Sırbistan-Kosova sınırında gerginlik had safhaya çıktı.

Kosova'nın bu kararı üzerine Sırp şoförlerin topluca sınırı kapatma eylemi yaptığı, Kosova polisinin bu şoförleri müdahaleyle tehdit ettiği, Sırp asker ve polislerin sınıra yığıldığı aktarılıyor.

Gerginliğin yüksek olması nedeniyle çatışma çıkmasından endişe ediliyor. Sırbistan-Kosova sınırı sadece iki ülkenin ulaşımı için değil Balkanlardaki transit ulaşım açısından da önem taşıyor.

Kosovalı yetkililer bu uygulamayı kendilerinin istemediğini, Sırbistan'ın uygulamasının kalkması için aynı uygulamayı yürürlüğe soktuklarını belirtiyorlar.

AB'den Sırbistan ve Kosova'ya yapılan çağrıda bu uygulamanın karşılıklı kaldırılması, birbirlerinin plakalarını tanımaları istendi. Fakat Sırbistan bu tanımayı Kosova'nın bağımsızlığını tanıma olarak da gördüğünden bu teklifi kabul etmeyeceğini ifade ediyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.