Sırbistan'da Vucic karşıtı protestolar 4. haftasında

Sırbistan'da Vucic karşıtı protestolar 4. haftasında

Sırbistan'da Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve lideri olduğu İlerici Sırp Partisi'ni protesto etmek üzere bir araya gelen binlerce kişi başkent Belgrad'da toplandı.

Son haftalarda dördüncü protestosunu gerçekleştiren eylemciler "5 milyondan yalnızca biri" yazılı dövizler taşıyarak ve "Hırsız Vucic" sloganları atarak şehir merkezine doğru yürüdü.

Eylemciler medya özgürlüğünün yanı sıra gazetecilere ve muhaliflere yönelik saldırıların son bulmasını talep ediyor. Otuz kadar muhalif parti ve gruptan oluşan Sırbistan Müttefikleri'nin destekçisi Sırp liderin diktatör, partisinin ise yozlaşmış olduğunu ileri sürüyor.

Suçlamaları reddeden Vucic ise protestolar esnasında hükümet yanlısı bir televizyon kanalına verdiği röportajda muhalefetin taleplerini görüşmeye hazır olduğunu duyurdu.

Sırp cumhurbaşkanı daha önce eylemcilerin sayılarının 5 milyona ulaşması durumunda bile isteklerinin yerine getirilmeyeceği ve taleplerini ancak seçimlerde kullanacakları oylarla gerçekleştirebileceklerini açıklamıştı. Ancak muhalif cepheye bağlı Halk Partisi lideri ve eski Dışişleri Bakanı Vuk Jeremy normal seçim ve hayat şartları sağlanmadıkça seçimleri boykot edeceklerini duyurdu.

Ülkedeki en son Ekim ayında yapılan kamuoyu yoklamasına göre Vucic'in partisi yüzde 53,3'e varan bir desteğe sahip olduğunu gösteriyor. Buna karşılık muhalif partilerin ittifak olarak seçime girseler dahi oy oranının yüzde 15'ler civarında kalması öngörülüyor.

Erken seçime gidilmemesi halinde Sırbistan'da bir sonraki genel seçimler 2020 yılında yapılacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.