Sırp milliyetçilerden Srebrenitsa provokasyonu: Bosna Kasabı'na destek mitingi düzenlencek

Sırp milliyetçilerden Srebrenitsa provokasyonu: Bosna Kasabı'na destek mitingi düzenlencek

Söz konusu karar, ülkedeki farklı kesimlerce "provokatif" olduğu için eleştirilse de şehir polisi, grubun miting yapma başvurusunu kabul etti.

Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırp milliyetçiler, Srebrenitsa Soykırımı'nın 22'nci yılına günler kala gerçekleştirdikleri etkinliklerle 11 Temmuz'a gölge düşürmeye çalışıyor. Srebrenitsa'da Potoçari Anıt Mezarlığı yakınlarında Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanının arabası taşlandı.

AA'nın haberine göre, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki (RS) Sırp milliyetçiler, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nın yıl dönümüne günler kala çeşitli eylemlerle Boşnakları provoke ederek, 11 Temmuz'a gölge düşürmeye çalışıyor.

Sırp milliyetçisi 200 kişilik grup, soykırımın 22'nci yılı olan 11 Temmuz'da Banja Luka şehrinde, "Bosna Kasabı" olarak tanınan savaş suçlusu Ratko Mladic'e destek mitingi düzenleme kararı aldı.

Söz konusu karar, ülkedeki farklı kesimlerce "provokatif" olduğu için eleştirilse de şehir polisi, grubun miting yapma başvurusunu kabul etti.

Savaş suçu ile yargılanıyor

16 yıl kaçtıktan sonra 2011'de Sırbistan'da yakalanan Mladic'in yargılanmasına 2012'de başlanmıştı.

"Bosna Kasabı" eski Sırp komutan Mladic, 1995'teki soykırımın yanı sıra savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyor. Mladic'in yargılandığı davada, kararın gelecek yıl kasım ayında açıklanması bekleniyor.

Müslüman STK başkanı taşlandı

Öte yandan bir süre önce Srebrenitsa'daki Potoçari Anıt Mezarlığı yakınlarında kimliği belirsiz kişilerce Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği Başkanı Munira Subasic'in arabası taşlandı.

Saldırıyı, "Srebrenitsa Müslümanlarına gönderilmiş bir mesaj" olarak nitelendiren Subasic, olay sonrasında yaptığı açıklamada, "Merkezden yeni çıkmıştık. Şoför arabanın yanında duruyordu. Bir taksi yanımıza yanaşıp camını açarak arabaya taş atıp kaçtı." açıklamasında bulunmuştu.

İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı Semiha Borovac da Srebrenitsa annelerine yönelik bu saldırıyı kınayarak, "Provokasyonun her türü, Srebrenitsa'da zorluklarla inşa edilmeye çalışılan ortak yaşama yönelik bir darbedir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.