'Sisi, Sisi'ye karşı': Mısır'da seçimler başladı

'Sisi, Sisi'ye karşı': Mısır'da seçimler başladı

Mısır'da darbeyle iş başına gelen Sisi'nin yüksek bir oy oranıyla kazanmasına kesin gözle bakılan seçimler başladı.

Mısır'da darbe ile iş başına gelen devlet başkanı Abdulfettah es Sisi’nin tekrar seçilmesine kesin gözüyle bakılan seçimler bugün başladı. Arap dünyasının en fazla nüfusa sahip olan ülkesi Mısır'da oylama saat yerel saatle 09.00’da başladı. Abdulfettah es Sisi’nin karşısında Musa Mustafa Musa isimli aday bulunuyor. 60 milyon seçmen bu seçimlerde oy kullanabilecek.

Güvenlik tedbirleri alındı

Ülkede oylama devam ederken güvenlik önlemleri de sıkı sıkıya alınmış durumda. IŞİD'in Mısır'daki kolu geçtiğimiz günlerde yayınladığı videoda seçim sürecine yönelik bir tehditte bulunmuştu. Öte yandan cumartesi günü de İskenderiye'de bir emniyet müdürünü hedef alan bombalı saldırıda iki polis öldürülmüştü. Mısır'da darbeden sonra silahlı gruplarla asker ve polis güçleri arasında gerginlik had safhaya çıkmıştı.

Mısır'da seçimler ayın 28'ine kadar, yani 3 gün boyunca sürecek. Resmi sonuçların 2 Nisan günü açıklanması bekleniyor.

"Sisi kuklası değilim"

Musa Mustafa Musa, adaylık sürecinin bitmesine birkaç gün kala adaylığını açıklamıştı. Bu hamlenin seçimi tek kişinin yarıştığı anti-demokratik bir görünümden kurtarmayı amaçladığı ifade ediliyor. Kendisi Sisi’nin seçim kampanyasında son güne kadar yer almasına ve daha sonra bağımsız bir aday olmasına rağmen Musa, bir kukla olduğu iddialarını reddediyor.

Rakipler safdışı edildi

Darbeyle iş başına gelen Sisi’ye karşı aday olan diğer rakipleri bir bir safdışı edilmişti. Örneğin adaylığını Ocak ayında açıklayan eski genelkurmay başkanı Sami Ennan, adaylığını açıklamasından kısa bir süre sonra gözaltına alınmıştı.

Geçtiğimiz hafta Mısır'da bir televizyona konuşan 63 yaşındaki Abdüufettah es Sisi, ciddi rakiplerin karşısına çıkmamasına karşı yapacak bir şeyinin olmadığını söyleyerek şunları belirtmişti: “Ben bir, iki üç, hatta on iyi insan olmasını ve sizin istediğiniz herhangi birini seçmenizi isterdim.”

Gireceği ikinci seçim

Abdulfettah es Sisi 2014 yılında girdiği ilk seçimi kazanmıştı. Bu seçim Müslüman Kardeşler yönetimine karşı gerçekleştirilen darbeden 1 yıl sonra gerçekleştirilmişti ve bu seçimlerde de bağımsız adayların yarışa girmesi engellenmişti.

Yine iki adayın yarıştığı bu seçimde Sisi, oyların %96.9’unu alarak yeniden devlet başkanı seçilmişti. İki gün sürmesi öngörülen seçimlerde katılım oranı %37’de kalınca yetkililer oranı artırmak için 3. günde de oylamaya devam edilmesini kararlaştırılmıştı. Mısır'da oy oranının yükseltilmesi çalışmaları öylesine yoğundu ki, bazı yerlerde seçim sandıkları seçmenin ayağına dahi götürmüştü.

Katılma oranı düşük olacak

Mısır üzerine analizleri ile tanınan Mustafa Kamil es Sayid’e göre bu yılki seçimlerde %37'lik orana erişilmesi bile ihtimal düşük. İfade edilene göre hem halka yönelik baskılar, hem de sonucun zaten biliniyor olması Mısırlıları sandığa gitmemeye itiyor.

Diktatör gitti diktatörlük duruyor

Mısır'ın şehirleri, özellikle Kahire Sisi’nin fotoğrafları ve halka yönelik mesajlarıyla donatılmış durumda. Sisi'nin karşısında olduğu görülen aday Mustafa Musa için asılan afişler ise oldukça nadiren görülebiliyor.

Mısır'da Hüsnü Mübarek devri sonrası gerçekleştirilebilen ilk seçimler ile kurulan hükümet oldukça kısa ömürlü olmuş ve Sisi öncülüğündeki askeri darbeyle devrilmişti. Abdulfettah es Sisi’nin birkaç yıllık yönetimi gösterdi ki, Mısır'da Hüsnü Mübarek gitmiş olmasına rağmen Mübarek’in temsil ettiği sistem mantığı hala kendisini muhafaza ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.