Sisi'den Mısır ordusuna İsrail'e karşı 'sükunet' çağrısı

Sisi'den Mısır ordusuna İsrail'e karşı 'sükunet' çağrısı

Sisi, Gazze-İsrail savaşında diplomatik bir çözüme inandığını ve tepkilerinin ölçülü olması gerektiğini söyledi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun komşu Gazze'ye yönelik saldırılarına Mısır'da duyulan öfkeye açık bir gönderme yaparak, silahlı kuvvetlerini ve halkı "öfke ve coşkularını dizginlemeleri" konusunda uyardı.

Mısır'ın Gazze Şeridi sınırına yaklaşık 15 km mesafedeki Süveyş Valiliği'nde Üçüncü Saha Ordusu'na bağlı Dördüncü Zırhlı Tümen'i teftişi sırasında konuşan Sisi, ordusunun rolünün ülkesinin sınırlarını ve ulusal güvenliğini "saldırganlık olmadan" korumak olduğunu söyledi.

Bu arada, binlerce Mısırlı Cuma günü İsrail'in saldırılarını kınamak ve Sisi ile Arap liderlerden harekete geçmelerini talep etmek için sokaklara dökülürken, Sisi "öfke", "coşku" ve "güç yanılsamalarından" kaynaklanan eylemlere karşı uyarıda bulundu.

Sisi'nin konuşması, İsrail'in Gazze'ye yönelik katliamı aratmayan saldırılarının 19. gününe girdiği ve bombalanan binaların enkazı altında kaybolanlar da dahil olmak üzere Filistinliler arasında ölü sayısının en az 8.000 olduğunun tahmin edildiği günde geldi.

Gazze sağlık yetkililerine göre kayıpların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Mısır'ın Refah sınır kapısı Gazze'nin İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek giriş ve çıkış kapısı ve şu anda insani yardım için tek koridor.

Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların 7 Ekim saldırılarından bu yana İsrail, zaten abluka altında olan şeride tam bir kuşatma uygulayarak su, elektrik ve yakıt kaynaklarını kesti.

Bu önlemler BM kuruluşları ve uluslararası insan hakları grupları tarafından uluslararası insancıl hukuk kapsamında yasa dışı "toplu cezalandırma" olarak kınandı.

Sisi Çarşamba günü yaptığı konuşmada silahlı kuvvetler mensuplarına Mısır'ın çatışmalarda mevcut askeri gücünü "akıllıca kullanması" gerektiğini söyledi.

"Bu tür bir güce sahip olduğunuzda bunu makul bir şekilde kullanmanız çok önemlidir... ve haddinizi aşıp kendi gücünüz hakkında yanılsamalara kapılmamanız gerekir" diyen Sisi, Mısır'ın ateşkese ulaşma çabalarında "kardeşler, dostlar ve ortaklarla" işbirliği içinde "çok olumlu bir rol" oynadığını vurguladı.

Sisi, "Geçtiğimiz 20 yıl boyunca İsrail ile Gazze Şeridi, Hamas, İslami Cihad ya da Gazze Şeridi'nde bulunan gruplar arasında yaklaşık beş kez çatışma yaşandı. Bu çatışma dönemlerinin tümünde Mısır'ın rolü ise çatışmaların tırmanmasını engellemek, yatıştırmak ve etkilerini hafifletmek konusunda her zaman olumlu olmuştur." dedi.

"İki devletli çözüm" vurgusu

Filistin meselesinin çözümünün iki devletli çözüm olan diplomatik bir çözüm olacağını sözlerine ekleyen Sisi, 1967'de işgal edilen topraklar üzerinde başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasının "Filistinlilere umut verdiğini ve aynı zamanda hem Filistin halkı hem de İsrail halkı için güvenliği dikkate aldığını" vurguladı.

Sisi Çarşamba günü Kahire'de Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile de bir araya geldi ve düzenlediği basın toplantısında her iki liderin de Gazze'deki sivillerin Mısır'ın Sina yarımadasına zorla göç ettirilmesinin "son derece tehlikeli" olacağı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

Sisi, Çarşamba günkü askeri tatbikatın iki hafta önce İsrail'e karşı verilen 1973 savaşının 50. yıldönümü münasebetiyle yapılmasının planlandığını ancak son çatışmalar nedeniyle ertelendiğini söyledi.

"İsrail açlığı bir silah olarak kullanıyor"

İsrail'in Refah sınır kapısına yönelik saldırıları Gazze'deki insani krizi daha da derinleştirirken, yardım kamyonları sınır kapısının dışında mahsur kalarak İsrail'in iznini ve konvoyların hedef alınmayacağına dair güvence verilmesini beklemeye devam ediyor.

Son 19 gün içinde tıbbi malzeme ve gıda yardımı yüklü sadece 62 yardım kamyonunun girişine izin verildi.

İngiltere merkezli insani yardım kuruluşu Oxfam Çarşamba günü yaptığı açıklamada İsrail'in Gazze'deki Filistinli sivillere karşı "açlığı bir savaş silahı" olarak kullandığı uyarısında bulundu.

Örgüt ayrıca kuşatmanın başlamasından bu yana normalde ulaştırılması gereken gıdanın sadece yüzde ikisinin Gazze'ye girdiğini açıkladı.

Savaştan önce Gazze'ye günde ortalama 500 kamyon giriyordu. Gazze'ye 7 Ekim'den bu yana toplamda 9,500 kamyon girmesi gerekiyordu ki hava saldırılarından kaynaklanan kayıpları telafi etmek için yapılan ek yardımlar buna dahil değil.

Oxfam, "Hafta sonundan bu yana Refah sınır kapısından Gazze'nin güneyine 62 kamyon yardım girmesine izin verilmesine rağmen, bunların sadece 30'u gıda içeriyordu. Bu da Cumartesi gününden bu yana her üç saat 12 dakikada sadece bir kamyon anlamına geliyor" dedi.

Oxfam MENA Direktörü Sally Abi Khalil, "Milyonlarca sivil dünyanın gözü önünde toplu olarak cezalandırılıyor, açlığın bir savaş silahı olarak kullanılmasının hiçbir gerekçesi olamaz" dedi.

Khalil, "Dünya liderleri arkalarına yaslanıp izlemeye devam edemezler, harekete geçme ve şimdi harekete geçme yükümlülükleri var." dedi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.