Soçi'deki kongre ikinci gününde

Soçi'deki kongre ikinci gününde

Kongrenin en önemli gündemi yeni anayasayı hazırlayacak komisyonu belirlemek.

Suriye’de siyasi çözüm için Rusya’nın Soçi kentinde toplanan “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi” ne 1500’ün üzerinde davetli katıldı. Aralarında 300 Suriyeli muhalifin bulunduğu heyetler bugün müzakere masasına oturacak. En önemli gündem maddesi ise yeni anayasayı yazacak komisyonda kimlerin görev alacağı.

Suriye Yüksek Müzakereler Komitesi (HNC) Soçi’deki Kongre'yi boykot etme kararı aldı. Ancak Kongre'de Suriyeli muhaliflerin gerçek bir temsili olmadığını söylemek de hata olur. Euronews'a konuşan Suriyeli muhalif gruplardan Moskova Platformu şefi Kadri Cemil, muhaliflerin Soçi’de temsil edildiğini ancak PKK'nın Türkiye vetosu nedeniyle temsil edilmediğini dile getiriyor:

"Burada gelecekteki Anayasa’nın içeriğini tartışacağız. Burada temsil edilen farklı taraflar, farklı görüşlere sahip. Ve biz Suriyeliler olarak hepimizin nasıl uzlaşmaya varılacağını öğrenmemiz lazım. Çünkü uzun yıllardır, bu yönde bir tecrübemiz ve politik özgürlüğümüz olmadı.”

Kadri Cemil, Cenevre sürecinin tıkandığına, ve bu tıkanıklığın aşılması için bazı adımların atılması gerektiğine dikkat çekti. Astana için de "Cenevre’ye alternatif" eleştirileri getirildiğini hatırlatan Cemil, "Zamanla Astana, askeri sorunları karara bağlayan Cenevre için yararlı bir araç haline geldi. Şimdi Soçi’de, Cenevre sürecine politik destek verecek olan Suriyeliler arası diyaloğu başlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Cenevre görüşmelerinde Suriyeli muhalif grupların bir bölümünü temsil etmek üzere 2016 yılında kurulan Suriye Yüksek Müzakereler Komitesi (HNC) Soçi’deki Kongre'yi boykot etme kararı almıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.