Somali'de 15 ay süren cumhurbaşkanlığı seçimini Hasan Şeyh Mahmud kazandı

Somali'de 15 ay süren cumhurbaşkanlığı seçimini Hasan Şeyh Mahmud kazandı

Somali'nin eski cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, sadece milletvekillerine açık son oylamada yeniden ülkenin başkan seçildi.

Ülkeyi 2017'den beri yöneten cumhurbaşkanı Muhammed Abudallahi Farmajo'ya karşı yarışan Şeyh Mahmud, 328 milletvekilinden 214'ünün oyunu aldı.

Somali'deki güvenlik sorunları, seçimlerin şeffaf ve tarafsız şekilde yapılmasına da engel oluyor.

Seçimler yaklaşık 15 aydır sürüyor. Önce halka açık olan ancak çok küçük bir kesimin oy kullandığı seçimlerde üçüncü tura gidilmiş; üçüncü turda güvenlik kaygıları sebebiyle son iki aday arasında sadece milletvekillerinin katıldığı bir seçim yapılmasına karar verilmişti.

Sert önlemlerle korunan havalimanının hangarında yapılan oylamanın ardından sonuçlar ilan edildi ve Hasan Şeyh Mahmud görevi hızla devraldı. Bunun üzerinde Başkent Mogadişu'da kutlama için havaya ateş açanlar oldu.

Yeni cumhurbaşkanı ülkeyi dört yıl boyunca yönetecek.

Havalimanındaki oylama sırasında yakınlardan defalarca patlama sesleri duyuldu. ülke içindeki silahlı grupların düzenlediği tahmin edilen saldırılarda polis, ölen ya da yaralanan olmadığını duyurdu.

Şeyh Mahmud, çatışmaların ve güvenlik sorunlarının yanı sıra son dönemde yeniden yükselen kıtlık riskiyle de başa çıkmak durumunda. Birleşmiş Milletler (BM) ülkede 3,5 milyon Somalilinin açlık riski altında olduğunu açıkladı.

Ülkede Eş Şebab örgütünün saldırıları da sıklaştı. El Kaide bağlantılı örgüt, ülkenin önemli bir kısmının kontrolünü elinde tutuyor ve Başkent Mogadişu da dahil olmak üzere birçok yerde saldırılar düzenliyor.

Hükümete Eş Şebab'la mücadelesinde Afrika Birliği'nin oluşturduğu 18 bin kişilik ordu ve BM destek oluyor.

Ülkede istikrarın sağlanamamış olması sebebiyle 1969'dan bu yana vatandaşların gidip tek tek oy kullandığı doğrudan bir seçim yapılamıyor.

Bu, ülke topraklarında yapılabilen üçüncü seçim oldu. Bundan önce komşu ülkeler olan Kenya ve Cibuti'de seçim süreci yürütülmüştü.

Seçimin geçen yıl Farmajo'nun dört yıllık görev süresi sona erdiğinde yapılması gerekiyordu. Ancak siyasi kavgalar ve istikrarsızlık sebebiyle oylama yapılamayınca, Farmajo görevine bir süre daha devam etti.

Ardından 15 ay süren sürecin sonunda Halane Camp adlı Afrika Birliği askeri üssünün ve bazı diplomatik misyonlarla uluslararası yardım kuruluşlarının da ofislerinin olduğu, çok sıkı önlemlerle korunan havalimanı hangarında sadece 328 milletvekilinin oy kullanmasına izin verilen üçüncü turda cumhurbaşkanı seçilmiş oldu.

Seçimlerdeki tek kadın aday, eski dışişleri bakanı Fevziye Yusuf Adam, ilk tur oylamada elenmişti.

Kaynak: BBC Türkçe

wp-005.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.