Somali'de Dünya Bankası ve Mogadişu yönetiminin ismi aynı yolsuzlukta anılıyor

Somali'de Dünya Bankası ve Mogadişu yönetiminin ismi aynı yolsuzlukta anılıyor

Somali'de Hasan Şeyh Mahmud liderliğindeki Mogadişu yönetimi ve Dünya Bankası yetkilileri yolsuzlukla suçlanıyor

Doğu Afrika ülkesi Somali'de Mogadişu yönetimi lideri Hasan Şeyh Mahmud yolsuzlukla suçlanıyor.

Somali merkezli Horseed Media'dan Abdullahi M. Sudi imzalı habere göre, Hasan Şeyh Mahmud'un ismi "kayda değer kamu mülkiyetlerini yakınlarına kiralaması ve adam kayırmacılık" gibi çeşitli yolsuzluklarla anılıyor.

Mayıs 2022'de göreve başlayan Mahmut ve yönetiminde kendisine yakın isimler, Dünya Bankası'nın Somali'deki projelerine göz dikti.

Plan, projelerin başına aşiret üyelerini ve kendilerine yakın isimleri geçirmekti. Dikkat çekici projelerden biri ise Dünya Bankası'nın yakında onaylanması beklenen 150 milyon dolar değerindeki Somali Elektrik İyileştirme Projesi.

Mahmud, eski Mogadişu yönetimi lideri Farmaajo ile uzaktan aşiret bağlantısı olduğu gerekçesiyle rekabetçi bir ortamda işe alınan proje koordinatörü Abdisalam Mohamud'un görevden alınmasını emretmişti.

Olay hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar, Abdisalam'ın görevine devam etmedeki istekliliğine rağmen Mahmud yönetiminin usulsüz talepleri, tehditleri ve gözdağı karşısında durumun tahammül edilemez bir noktaya evrildiğini hissettiğini söyledi. Böylece Abdisalam Kasım 2022'de tehditler karşısında istifasını sundu.

Mogadişu yönetimi lideri Mahmud, Abdisalam yerine eski lider Farmaajo yönetimine eleştiriler yöneltmesiyle ünlenen ve yakın akrabası olan ABD'de yaşayan Adam Abdulle Omar'ı Somali Elektrik İyileştirme Projesi'nin başına atamak için harekete geçti.

Ancak Omar'ın gerçek dışı bilgilerle CV'sini doldurduğu ve ABD'de onu tanıyan kişilerin, Omar'ın böylesi zor teknik bir projeyi yürütmek için ne gerekli eğitime ya da deneyim geçmişine sahip olduğunu söylediği belirtiliyor.

"Dünya Bankası da işin içinde"

Abdisalam görevden alındığında Mogadişu yönetimi, projenin iş tüzüğünü değiştirme sürecine gitti. Tüzük, Omar'ın yetenekleri ve deneyimlerine uyarlanıp değiştirilecekti.

İddiaya göre, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Jama Taqal ve Dünya Bankası yetkilileri, işe alım sürecindeki kriterlerin Mogadişu yönetimi lideri Mahmud'un aşiretinden Omar'ın yetenekleri ve deneyimleriyle aynı doğrultuda olması için iş birliği yaptı.

Daha sonra projedeki iş pozisyonu, değiştirilmiş tüzükle birlikte Şubat 2023'te kamuoyuna sunuldu. Böylece Omar'ın pozisyon için rahatlıkla başvuru yapabildiği ve işe alınması için yakın zamanda son aşamaya geçileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.