Somali'de Eş Şebab, Afrika Birliği'nin çekildiği bölgeyi ele geçirdi

Somali'de Eş Şebab, Afrika Birliği'nin çekildiği bölgeyi ele geçirdi

Somali'nin güney kesiminde Afrika Birliği güçlerinin çekildiği bir bölgenin Eş Şebab tarafından kontrol altına alındığı bildirildi.

Somali'nin güney kesiminde bir bölgenin Eş Şebab tarafından ele geçirildiği bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Gedo iline bağlı Geriley yerleşimi ve yakınlarındaki askeri üs bugün Eş Şebab güçlerince kontrol altına alındı.

Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu (ATMIS) birlikleri kısa bir süre önce bölgedeki askeri üssü Mogadişu yönetimine bağlı birliklere devrederek bölgeden çekilmişti.

Bölgenin konumu:

Sabah saatlerinde bölgeye saldırı düzenleyen Eş Şebab karşısında hükümet güçleri kayıplar verdikten sonra üssü terk ederek bölgeden tamamen çekildi.

Böylece Kenya sınırındaki stratejik bölge Eş Şebab kontrolüne girmiş oldu.

Somali'de Afrika Birliği varlığı

Afrika Birliği Somali Misyonu'nun (AMISOM) görev süresinin bitimi sonrasında ülkede yeni bir misyon oluşturuldu. AMISOM, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla yerini Afrika Birliği Somali Geçiş Misyonu'na (ATMIS) bıraktı.

Çoğunluğu bölgedeki Hıristiyan güçlerden oluşan AMISOM, Somali'de İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesi sonrası Batı destekli bir yönetim kurulması sürecinde başat rol oynamıştı.

Halihazırda ATMIS bünyesinde Somali'de yaklaşık 20 bin asker bulunuyor. ATMIS bu askerleri ülkeden çekmeye devam ediyor.

somali-atmis.jpg

Afrika Birliği askerleri Somali'de sivillere yönelik saldırılar ve sistematik tecavüz gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

ATMIS, düzenli olarak ülkedeki asker sayısını azaltarak, güvenliği Mogadişu hükümeti güçlerine devredecek.

2024 yılının Aralık ayında ise güvenliğin tamamen Mogadişu yönetimine bırakılması planlanıyor.

Afrika Birliği'nin çekilmesi ne getirecek?

ATMIS halihazırda birçok bölgede güvenliği hükümet güçlerine devretmeye başlamış durumda. Ancak devir işlemi sonrasında söz konusu bölgelerde güvenlik durumunun kötüye gittiği vurgulanıyor.

Son dönemde Eş Şebab'ın ATMIS bünyesindeki güçlere yönelik saldırıları, ATMIS unsurlarını daha pasif ve güvenlikçi bir pozisyon almaya itiyor. Bu doğrultuda özellikle ağır kayıplar veren Uganda, askerlerini bölgeden çekme konusunda baskılarla karşı karşıya kalıyor.

ATMIS unsurları çekilme sürecini planlamaya ve askeri güçlerine bu konuda eğitim vermeye başlamış durumda. Çekilme sürecinin istenildiği gibi gerçekleştirilememesi ve rehavetin yayılması halinde askeri kayıpların artmasından endişe ediliyor.

Somali'deki söz konusu değişim akıllara Afganistan ve NATO örneğini getiriyor. NATO'nun Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) 2014 yılında ülkede güvenliği tamamen Kabil yönetimine devretmiş ve yalnızca eğitim amaçlı olarak ülkede varlığına devam etmişti. Ancak bu durumun ardından Kabil yönetimi güçleri ülkede askeri dengeyi koruyamamış ve Taliban'ın ilerleyişine karşı koyamamıştı. Afrika Birliği güçlerinin Somali'den çekilmesinin de Afganistan'dakine benzer bir senaryo oluşturabileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum