Somali'de insansız hava araçları teravih namazında cami bombaladı: 21 ölü

Somali'de insansız hava araçları teravih namazında cami bombaladı: 21 ölü

Somali'de Mogadişu yönetimi güçlerinin dün gece saatlerinde teravih namazı kılındığı sırada bir camiye hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

Somali'de başkent Mogadişu'ya yaklaşık 30 kilometre mesafede yeni bir katliam gerçekleştirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre, Mogadişu yönetimine bağlı güçler, Aşağı Şabel bölgesinde bulunan Afgoye yerleşimi yakınlarındaki Bakdad (Bağdat) köyüne hava saldırısı düzenledi.

Kaynakların aktardığına göre dün (18 Mart) akşam saatlerinde düzenlenen saldırı teravih namazının kılındığı bir camiyi hedef aldı.

Saldırının Türkiye tarafından Mogadişu yönetimine verilen Bayraktar TB2 insansız hava araçları kullanılarak gerçekleştirildiği ifade ediliyor.

Kaynaklar saldırıda aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların olduğu 21 kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin ise yaralandığını ifade etti.

Saldırıda hayatını kaybeden sivillerin fotoğrafları sosyal medyada servis edildi:

somali-bakdad-18-mart.jpg

Mogadişu yönetimi ise yaptığı açıklamada bölgede "uluslararası ortaklarıyla birlikte" düzenlediği hava saldırılarında Eş Şebab mensuplarını hedef aldığını öne sürdü.

Mogadişu yönetimi, iddialarını destekleyecek herhangi bir görsel kanıt servis etmedi.

ABD, Türkiye, Katar ve Batılı ülkelerce desteklenen Mogadişu yönetimi güçlerinin Eş Şebab'ı hedef alan saldırılar düzenlediklerini iddia etmelerine rağmen sıklıkla sivil alanlarda katliamlar gerçekleştirdiği biliniyor.

Son saldırının da bölgede gerçekleşen Eş Şebab saldırıları üzerine sivillerden intikam alma amacıyla gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.

Saldırının ardından açıklamalarda bulunan bir görgü tanığı ise, doğrudan sivillerin hedef alındığını kaydetti.

Görgü tanığı şu ifadeleri kullandı:

"Somali halkını, Türk insansız hava araçlarının aralarında kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu silahsız sivilleri katlettiği konusunda bilgilendirmek istiyoruz. Burada gördükleriniz Türk insansız hava araçları tarafından katledilen sivillerin cesetleridir. Hava bombardımanından kurtulmak için köylerinden kaçtılar, çiftliklerine sığındılar ancak insansız hava araçları onları takip etti ve çiftliklerinin içinde hedef aldı.

Büyük bir felaket yaşadık. Somali halkına çiftliklerimizin içinde bombalandığımızı ve kendi gözlerinizle gördüklerinizin hava saldırısında öldürülen kadın, çocuk ve yaşlı erkeklerin cesetleri olduğunu söylemeliyiz. Yüce Allah'tan bu barbarca saldırının arkasında olanlardan intikam almasını diliyoruz."

Saldırı sonrasında diğer görgü tanıkları da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Görgü tanıklarından olan bir kadın şunları söyledi:

"Bugün olan şey... Onlar bir çiftçi ailesiydi, tek bir yerde toplanmışlardı. Aynı aileden sivilleri bombalamak doğru mu? Silahlı adamları arıyorsanız gidin ve onları hedef alın, ama annelere saldırmak... Şu anda hastanedeler, şimdiye kadar herhangi bir yardım alamadılar. Bu adalet değil. Aradığınız kişilerin yerlerini biliyorsunuz, onların yerlerine gidin, sivilleri hedef almayın."

Diğer bir görgü tanığı ise şu ifadeleri kullandı:

"Dün akşam köyden kaçarak çiftliklerine sığınan kişiler bombalandı, hepsi aynı aşirettendi. Ölü sayısı 21'e ulaştı ve 19 kişi de yaralandı. Ölü ve yaralıların toplamı 40 kişi, hepsi aynı aşiretten, kurbanların çoğu kadın ve çocuk.

(Muhabir: Hava saldırısında tamamen yok olan aileler var mı?)

Evet, hepsi aynı aşirettendi, kurbanlar arasında bir koca, karısı ve çocukları var. Ayrıca bir kız çocuğu ve annesi de kurbanlar arasında olabilir. Çoğu kadın ve çocuk, ölenler arasında sadece iki erkek var ve iki kişi de yaralı.

(Muhabir: Herhangi bir acil yardım aldınız mı?)

Hayır, dün akşam yaralananlar bu sabah köyden tahliye edildi. İlk hava saldırısı olduğunda, bazı insanlar kurbanlara yardım etmeye çalıştı, ancak ikinci hava saldırısında da hedef alındılar. Başka bir acil durum ekibi bölgeye ulaştı ve onlar da üçüncü hava saldırısına hedef oldular."

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
5 Yorum