Somali'de yarın düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimine dair bilinmesi gerekenler

Somali'de yarın düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimine dair bilinmesi gerekenler

Somali'deki Mogadişu yönetimi yarın ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere bir araya gelecek.

Somali'deki Mogadişu yönetimi yarın ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere bir araya gelecek.

Mogadişu yönetimine bağlı meclis, cumhurbaşkanını seçmek üzere yarın başkent Mogadişu'daki Afisyoni Hava Üssü'nde yapılacak. Seçimin söz konusu üste yapılması kararı güvenlik gerekçesiyle alındı.

Toplamda 39 adayın yarışacağı seçimde 275'i milletvekili, 54'ü senatör olmak üzere 329 kişi oy kullanacak. Adayların seçilmesi için en az 219 oy alması gerekiyor. İlk turda seçim yapılamaması halinde oylama diğer turlarda devam edecek.

Adaylar arasında mevcut cumhurbaşkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Fermacu, eski cumhurbaşkanlarından Şerif Şeyh Ahmed ve Hasan Şeyh Mahmud, eski başbakan Hasan Ali Hayri ve Puntland bölgesinin cumhurbaşkanı Said Abdullahi Dani gibi isimler yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Fermacu ile sorunlar yaşayan Başbakan Muhammed Hüseyin Roble ise aday olmadı.

Siyasi krizler kapıda

15 ay geciken seçimin en geç 17 Mayıs'a kadar tamamlanması ve yeni hükümetin göreve başlaması gerekiyor. Aksi halde Mogadişu hükümeti uluslararası kuruluşlardan aldığı maddi desteğin bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya.

Eş Şebab'ın ise seçim gününde Mogadişu'da saldırılar gerçekleştirebileceği düşünülüyor.

Seçimleri kazanan kişi Somali Cumhurbaşkanı sıfatına sahip olsa da, yönetimi altında bulunacak alan oldukça kısıtlı. Somali'nin kuzeyindeki Somaliland, Puntland ve Galmudug bölgeleri fiilen Mogadişu hükümeti idaresinin dışında. Yalnızca ülkenin güneyinde etkisi olan hükümet bu bölgelerde de kırsal alanların kontrolünü Eş Şebab'a kaptırmış durumda.

Seçimlerde siyasi krizi çözecek bir sonuç alınamaması halinde Mogadişu hükümetinin yaşadığı sorunların derinleşeceği tahmin ediliyor.

Favori bir adayın olmadığı seçimde Fermacu'nun tekrar seçilmesi halinde hükümeti kriz beklediği, buna karşın Fermacu muhaliflerinin birleşebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.