Sömürgeden özerkliğe: Yeni Kaledonya halkı bağımsızlığa 'hayır' dedi

Sömürgeden özerkliğe: Yeni Kaledonya halkı bağımsızlığa 'hayır' dedi

Fransa’ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya’da yapılan referandumda seçmenin yüzde 56'sından fazlası, bağımsızlığa karşı oy kullandı.

Fransa’ya bağlı özerk bölge Yeni Kaledonya’da yapılan referandumda seçmenin yüzde 56'sından fazlası, bağımsızlığa karşı oy kullandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sonuçtan “büyük onur” duyduğunu söyledi.

Pasifik Okyanusu'nun güneydoğusunda yer alan ve Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olan Yeni Kaledonya'da yapılan referandumda, halk bağımsızlığa karşı çıktı. Oyların tamamına yakınının sayıldığı bölgede, referanduma katılanların yüzde 56'sından fazlası bağımsızlığa karşı oy kullandı.

Yaklaşık 175 bin seçmenin bulunduğu Yeni Kalendoya'da referanduma katılım oranı da yüzde 80'i geçti.

Referandumda seçmenlere, "Yeni Kaledonya'nın tam egemenliğe kavuşmasını ve bağımsızlığını istiyor musunuz?” sorusu yöneltilerek, "evet” veya "hayır” şeklinde yanıt vermeleri istendi.

Sonuç sürpriz olmadı

Yeni Kaledonya'nın yerli haklı Kanakların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde seçmenin yaklaşık yüzde 90'ının bağımsızlıktan yana oy kullandığı, Avrupa kökenli nüfusun yaşadığı yerlerde ise seçmenlerin Fransa'nın bir parçası olarak kalmayı tercih ettiği bildirildi.

Yaklaşık 270 bin nüfuslu Yeni Kaledonya'da nüfusun yüzde 40'ını Kanaklar, yüzde 27'sini Avrupa kökenliler ve geri kalanını da Asya ülkeleri ile Pasifik adalarından gelenler oluşturuyor.

Yeni Kaledonya'da referandum öncesinde yapılan kamuoyu yoklamaları, çoğunluğun bağımsızlığa karşı olduğunu gösteriyordu.

Fransa'nın, Çin'in nüfuzunu artırdığı Pasifik bölgesinde yer edinmesini de sağlayan Yeni Kaledonya, Fransız ana karasına yaklaşık 18 bin kilometre uzaklıkta bulunuyor. Savunma ve dış politika alanında Paris'e bağlı olan Yeni Kaledonya, Fransa'dan yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar mali destek alıyor.

Sömürgeden özerkliğe

Fransa’nın 1853 yılında ilhak ettiği Yeni Kaledonya, bu tarihten itibaren 1946 yılına kadar sömürge bölgesi oldu.

1987’de düzenlenen referandumda, halkın yüzde 98,3'ü bağımsızlık aleyhinde oy kullandı. Ancak o tarihten sonra Fransa yönetimine karşı silahlı eylemler yapıldı. 1988'de Ouvea'daki rehine krizi sırasında 21 kişi hayatını kaybetti.

Yeni Kaledonya, 2003 yılına kadar da Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu içerisinde yer aldı. 2003 yılında gerçekleştirilen anayasa değişikliği sonucu Fransa'ya bağlı özerk bir bölge olarak konumlandırıldı.

Kaynak: Mepa News, DW, Euronews

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.