Son 25 yılda Moskova'da hangi saldırılar meydana geldi?

Son 25 yılda Moskova'da hangi saldırılar meydana geldi?

Moskova'daki bir konsere yönelik saldırının şokunu yaşayan Rusya'da geçmiş dönemde benzer birçok saldırı yaşandı.

Rusya, Moskova'daki bir konserde meydana gelen ve hükümetin "terör saldırısı" olarak nitelendirdiği saldırı ve yangının şokunu yaşıyor.

İşte son 25 yılda Moskova'da meydana gelen saldırılara bir bakış.

Apartman binası bombalandı, 118 ölü (1999)

Moskova'nın güneydoğusundaki sekiz katlı bir apartmanda 13 Eylül 1999 günü erken saatlerde meydana gelen patlamada 118 kişi öldü.

Saldırı, Moskova ve güney Rusya'da iki hafta boyunca toplam 293 kişinin ölümüne neden olan beş apartman saldırısından biriydi.

Moskova saldırılardan Çeçen direnişçileri sorumlu tuttu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırıları Çeçenistan'daki direnişi bastırmak için başlattığı saldırıları meşrulaştırmak için kullandı.

Tiyatro rehine krizi, 130 ölü (2002)

21 erkek ve 19 kadından oluşan bir grup Çeçen direnişçi Çeçenistan’daki Rus saldırganlığına misilleme olarak 23 Ekim 2002'de Moskova'daki Dubrovka tiyatrosunu bir müzikal sırasında bastı ve 800'den fazla kişiyi rehin aldı.

Güvenlik güçleriyle yaşanan çatışma iki gün üç gece sürdü.

Çatışma, güvenlik güçlerinin saldırganları etkisiz hale getirmek için tiyatroda gaz kullanması ve ardından tiyatroyu basmasıyla sona erdi. Sonuçta tamamına yakını Rus güvenlik güçlerinin kullandığı gazdan etkilenen 130 kişi hayatını kaybetti.

Rock konseri saldırısı, 15 ölü (2003)

5 Temmuz 2003 tarihinde, Rusya tarafından "Çeçen direnişçiler" olarak tanımlanan iki kadın canlı bomba, Moskova yakınlarındaki Tushino havaalanında bir rock konseri sırasında üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Saldırı 15 kişinin ölümüne ve yaklaşık 50 kişinin yaralanmasına neden oldu.

Her yıl düzenlenen festivale o yıl 20.000 kişi katılmıştı.

Metro bombalaması, 41 ölü (2004)

6 Şubat 2004'te Çeçen bir grup tarafından gerçekleştirildiği belirtilen saldırıda, Moskova metrosunda sabah yoğun saatlerde bir bomba patlatıldı. Saldırı 41 kişinin ölümüne neden oldu.

Metro saldırısı, 40 ölü (2010)

29 Mart 2010 tarihinde iki kadın canlı bomba daha Moskova metrosunda üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi.

Patlamalarda kırk kişi öldü, saldırılardan biri FSB istihbarat servisinin merkezinin yanındaki Lubyanka istasyonunu hedef almıştı.

Rusya saldırıları gerçekleştiren iki kişinin Dağıstanlı olduğunu açıkladı.

Dokko Umarov'un o dönem lideri olduğu Kafkasya Emirliği saldırının sorumluluğunu üstlendi.

Havaalanı saldırısı, 37 ölü (2011)

24 Ocak 2011 tarihinde Moskova Domodedovo uluslararası havalimanının gelen yolcu salonunda bir canlı bomba üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Saldırıda 37 kişi öldü.

Saldırının sorumluluğunu Kafkasya Emirliği üstlendi.

Moskova konser saldırısı: En az 40 ölü, yüzlerce yaralı (2024)

Silahlı kişiler 22 Mart 2024 gecesi Moskova'nın bir kenar mahallesindeki konser salonuna baskın düzenleyerek en az 40 kişinin ölümüne ve 100’den fazla kişinin de yaralanmasına neden oldu.

Saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum