S&P: Türkiye 2019'da negatif büyüme yaşayacak

S&P: Türkiye 2019'da negatif büyüme yaşayacak

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's 'zayıf yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaşan uluslararası finansal şartlar nedeniyle Türkiye'nin 2019'da negatif yıllık büyüme yaşayacağını' belirtti.

 

Türkiye'nin 2018 sonunda resesyona girdiğinin TÜİK'in 11 Mart'ta açıkladığı verilerle teyit edildiğini kaydeden kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's, "Biz bunu Ağustos ayından bu yana tahmin ediyorduk ve 2018 için gelen yüzde 2.6 nihai büyüme oranı bizim önceki tahminlerimize büyük ölçüde paralel" değerlendirmesini yaptı.

Dünya gazetesinin aktardığına göre S&P, "Ödemeler dengesi akışında ani bir terse dönüşü, bir ekonomik daralmanın takip ettiği kuralından Türkiye de muaf kalamadı. Türkiye'de benzer trendleri 2001 ve 2009'da, global finansal kriz sonrasında da dünyanın her yerinde görmüştük" dedi ve Türkiye'nin geçtiğimiz Ağustos ayında yaşanan kur krizi sonrasında stagflasyonist bir düzeltmeye doğru gittiği görüşünü sürdürdüklerini aktardı.

"Zayıf liradan kaynaklı döviz borç yükü en önemli zayıflık"

 

S&P değerlendirmesinde, "Yılın ilk yarısında daha zayıf dinamikler ve yıl sonuna doğru baz etkisinden kaynaklı kısmi toparlanma bekliyoruz. Yurt içi talep, yatırımlarda devam eden daralma ve sıkılaşan uluslararası finansal şartlar, zayıf liradan kaynaklı yüksek döviz cinsinden borç yükü ve yüksek lira faizleri ile birlikte en önemli zayıflık olacak. Cari geçici vergi indirimlerinin bu ay yapılacak yerel seçimlerin ardından sona ermesini ve tüketimin bu yıl reel olarak düşmesini bekliyoruz. Güçlü ihracat performansı, özellikle turizm biraz soluklanma sağlayacaktır" görüşüne yer verdi.

Kredi derecelendirme kuruluşu, Türkiye'nin 2019'da negatif yıllık büyüme yaşayacağı temel senaryolarını devam ettirdiklerini ifade etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.